Mattias Claesson (C), landstingsråd. Foto:

Vårdcentralerna får ta betalt för digitala patienter

Sörmland

Landstingsrådet Mattias Claesson (C) tar åt sig av kritiken men menar samtidigt att det finns handlingskraft. Nu vill landstinget låta företag som erbjuder läkarvård på nätet etablera sig i Sörmland. Dessutom ska digitala patienter bli lika mycket värda som de fysiska.

Den digitala utvecklingen av primärvården fortsätter att drivas framåt, även om satsningen med på vård på distans inte föll väl ut, menar Mattias Claesson (C).

— Vi gick inte fullt ut med det försöket, säger Mattias Claesson och meddelar två nyheter.

Den första är att det kommer ske en korrigering i regelboken för primärvården. Från första januari kommer en digital patient vara lika mycket värd för vårdcentralen (200 kronor per besök) som en patient som gör ett fysiskt besök.

På frågan om det inte hade varit enklare för vårdcentralerna att börja i den änden, svarar Mattias Claesson:

— Vi har inte haft några starka påtryckningar från vårdcentralerna om det. I läkarkåren är man inte heller odelat positiv till digital vård. Men till 2018 vill vi visa tydligare på att här är önskvärt.

Den andra nyheten är att landstinget från nästa år gör det möjligt för privata företag som erbjuder digital läkarvård, att etablera sig i Sörmland.

— Digitala besök hos läkare är ju väldigt i ropet. En del landsting har tecknat avtal med företag som bedriver sådana tjänster. De företagen är jätteintresserade av att komma till Sörmland sedan primärvården blev avgiftsfri här, vilket ju gör att deras tjänst blir en gratistjänst. Så från nästa år kan den som vill starta vårdcentral i Sörmland med kompletterande verksamhet med exempelvis videomöte, eller vårdcentral som tecknar avtal med en sådan leverantör, göra det. De har då att följa de regler som landstinget satt upp bland annat för att det ska föras in journalanteckningar, säger Mattias Claesson.

Han tillägger att det också finns ett förslag att låta intresserade företag få ett startbidrag med en fast ersättning under ett år.

— Men då ställer vi krav på företagen att de etablerar sig fysiskt i Sörmland.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandPolitiksjukvård och hälsa vård
Relaterat