SM-premiären i Vännäs blev en fullträff med sina 11 gnistrande specialsträckor, förare och publik var lyriska över dom perfekta förhållandena som bjöds och rallyt blev det vintriga paradis många väntat sig, höga snövallar och fin isbotten i vägarna. Från start i fredags kväll var det Göteborgaren Mattias Adielsson med Eskilstuna MKs Andreas Johansson som startade starkast med en marginal på endast 0,6 sekunder till Mattias Ekström. Skodaåkaren Adielsson fortsatte att förvalta ledningen när lördagen grydde och avståndet bara utökades.

– Vi gick ut riktigt hårt, så det gick åt lite plastdetaljer på bilen, vi skapade en lucka som vi lyckades bevaka, säger en glad Andreas.

Snabba tider presterades av Ekström som även han rattar en Skoda men Adielsson och Johansson var snäppet värre hela tiden.

Artikelbild

| Eskilstuna MKs Per Göthberg med co-driver Robert Eriksson i sin Ford Fiesta R5 lyckades bli 4:a i SM-premiären i Vännäs.

– Det blev full pott, det gick som på räls fin harmoni i bilen, menar Andreas.

Trea i mål kom Thomas Thunström från Ludvika MS som kör i samma team som Ekström.

Per Göthberg från Eskilstuna MK med Robert Eriksson i högerstolen tappade lite inledningsvis men hämtade hem placeringarna vart efter tävlingen fortlöpte men låg lite efter topp trion. Fordåkande Göthberg gjorde inga misstag och visade på en stabil insats som belönades med en stark 4:e plats i totalen. Jonna Eson Brådhe med Julia Thulin från SMK Nyköping körde bra i sin första tävling med fyrhjulsdriven bil och presterade bra tider men tyvärr tvingades ekipaget ge upp och bryta på den absolut sista sträckan. Ett tekniskt bekymmer orsakat av den 22 grader kalla vädret, gasreglaget frös fast och man valde att försöka få stopp och avbryta tävlingen innan något ”otäckt” skulle inträffa.

I den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen kom Joakim Ellner Landberg från SMK Södermanland in som 6:a när resultatlistan blev klar i lördags kväll. Joakim med co-driver Emil Nilsson från Arboga körde sitt första SM i sin Peugeot 208 R2 och var nöjda med sin prestation efter några spännande sekundstrider.

I den trimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar kom bröderna Jakobsson från SMK Nyköping, Hampus och Pontus in som tvåa i sin Toyota Corolla. En riktigt stark körning även här även om fjolårsmästaren Patrik Flodin från Ilsbo som i år rattar en trimmad tvåhjulsdriven Volvo 940 lyckades köra ifrån alla andra i klassen och vinna.

Under tävlingen kom den glada nyheten att Sandviken, som fick ställa in i vinter, kommer att få arrangera SM-finalen 18-19 september istället.