2013 nådde Jonna Adlerteg sin största framgång när han tog EM-silver i barr under mästerskapet i Moskva. 2018 upprepade hon bedriften på EM i Glasgow. 14,60 i kvalet var nytt personligt rekord och 14,533 i finalen innebar en andraplats bakom belgiskan Nina Derwael på 14,733 poäng.

Medaljen bärgades den 5 augusti och under fredagskvällen togs Adlerteg emot av Eskilstuna Gymnastikförening i Vilstahallen där ordförande Bobby Berger lovprisade henne.

Flera barn- och ungdomsgymnaster med föräldrar var på plats och även Love Swantz från Sörmlandsidrotten samt Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Eskilstuna kommun, som överlämnade blommor.

Artikelbild

Patrik Ferm fotar tioåriga Anna Olsson och elvaåriga Ronja Ferm som står bredvid klubbkamraten och världsgymnasten Jonna Adlerteg från Eskilstuna Gymnastikförening.

– Det var lite familj, vänner och närstående. Fast även folk som inte är så nära plus några gymnaster från Västerås. Jag tror att det har varit på gång men det har inte varit så mycket folk under sommaren. Därför ville de vänta, säger Adlerteg som firades på liknande sätt vid sin första EM-medalj.

Under EM tävlade även hennes nyblivna klubbkompis Jessica Castles. 16-åringen med rötterna i Storbritannien blev sjua i fristående men hon hade inte möjlighet att komma till Vilstahallen denna vecka.

– Vi drog också ut lite på detta eftersom vi visste att Jessica skulle vara med. Sedan kunde hon inte komma hit förrän om några veckor och då kände vi att det skulle bli lite väl långt att vänta, säger Adlerteg som fick skriva autografer och fotograferades.

Nästa stora mål är VM, vilket Jessica Castles är aktuell för, som börjar den 25 oktober i Qatars huvudstad Doha. Innan dess väntar världscuptävlingar i Ungern och Frankrike.

– Annars tränar jag på som vanligt och ska tävla snart igen. Det är bra att fortsätta tävla och nu är man är i bra form att hålla upp det. Jag har VM efteråt och detta är förberedande för det, säger Adlerteg.

Hur tycker du din säsong varit?

– Hittills är jag väldigt nöjd och det var kul att tävla på NM och SM. Det är kanske lite mindre tävlingar för mig som jag kanske inte prioriterar eller som oftast inte passar in i min säsong. Nu passade det och sedan var EM stort.

Kommer din uppladdning skilja sig mot den till EM?

– Jag kommer nog försöka toppa lite mer till VM för till EM gjorde jag ändå inte riktigt den där fulltoppningen. Jag visste att det var tävlingar efter och att uppbyggnadsperioden skulle hålla hela vägen till VM. Fast det kommer nog vara hyfsat likt.

Till VM blir konkurrensen hårdare då starka deltagare från bland annat USA och Kina lär finnas med i toppstriden.

– Europa är väldigt bra i framförallt barr och det är många bra länder. Jag ska satsa på att göra en så bra prestation och serie som möjligt. Om jag kör bra tror jag att en finalplats är något som är möjligt – och i en final kan allting hända.