2015 tog Rickard Åkerman sitt pick och pack och drog söderut. Tyska Bundesliga 2-laget VfL Lübeck-Schwartau blev ny klubbadress för 27-åringen från Eskilstuna. Det blev tre säsonger i Tyskland innan han valde att återvända till hemstaden inför den kommande säsongen.

– Jag har alltid trivts här. Det är en bra förening och jag ser fram emot att dra på mig Guiftröjan igen, säger HK Eskil-fostrade Rickard.

I Tyskland blev det 79 mål och 29 assist under den sista säsongen då laget sånär tog sig upp i tyska högstaligan. Framför allt huserade Åkerman som högernia, men under en stor del av den avslutande säsongen blev det en ny roll för 27-åringen.

Artikelbild

Rickard Åkerman ser fram emot Guifs premiärmatch mot Alingsås.

– Vi fick några skador som ledde till att jag fick gå in och spela mittnia. Det var lite ovant till en början men efter ett tag kom jag in i det. Jag fick styra mycket och vara med i speluppbyggnaden på ett annat sätt. Jag är i första hand värvad av Guif som högernia eller högersexa, men jag är såklart beredd på att gå in på mitten om det skulle behövas.

På fredagskvällen är det dags för Guif att dra i gång säsongens seriespel när Alingsås besöker Stiga Sports Arena. Det blir också Rickards första match i den nya hallen.

– Den är väldigt fräsch och bra. Den har också kapacitet för mer publik vilket är positivt. Det kommer bli häftigt att få spela här.

Under försäsongen har Guif blandat och gett resultatmässigt. Laget förlorade stort mot Skövde och norska Fyllingen men stod också för fina segrar mot bland annat AIK och Lugi.

– Det har gått lite upp och ner. Jag tror det var nyttigt för oss att ha sämre matcher så vi inser att vi verkligen måste gå hundra procent i varje match för att vinna. Det är så det kommer se ut i serien. Vi kan inte köra på åttio procent och tro att vi ska vinna ändå.

Åkerman har stått för 19 mål under försäsongen, något han är nöjd med.

– De första matcherna handlade det mycket om att hitta timing. Sedan har det gått bättre och bättre för varje match, så 19 mål är helt okej.

Vad tror du om era chanser i år?

– Grabbarna gjorde en bra säsong i fjol, och jag tror att vi kan fixa en minst lika bra insats i år. Kanske lite bättre till och med.

Under upptaktsträffen tippade tränarna er som nia. Vad anser du om det?

– Jag tror att de underskattar oss lite. Samtidigt kan vi ju spela utan press i så fall.

Vad tror du själv?

– Jag tror absolut vi har chans på en slutspelsplats, så sjua, åtta kanske.

Kristianstad tippas som vanligt ta hem segern även i år och Rickard instämmer.

– De har det bästa laget och de bästa förutsättningarna, så de ska vinna.

Kan Guif nå en semifinal?

– Klart att vi kan, men det är en lång väg dit. Först ska vi ju ta oss till kvartsfinal och där är det bara att köra fullt. Men visst, det kan gå vägen.