• Alice Lindhé, framgångsrik badmintonspelare från Eskilstuna.
  • Dennis Kernen, framgångsrik kanotist från Katrineholm som tävlar för Nyköping.
1/

Alice Lindhé och Dennis Kernen är Årets uppstickare

Allmänt

Två stora framtidsnamn, som redan har hunnit skaffa sig gott om landslagsmeriter, vinner Sörmlands Sportjournalistklubbs pris Årets uppstickare 2017.

Det handlar om Eskilstuna Badmintonklubbs Alice Lindhé och kanotisten Dennis Kernen som är från Katrineholm och tävlar för Nyköpings KK.

— Oj, vad häftigt, utbrister 15-åriga Alice när hon får besked om priset.

Hon har under långa perioder varit rankad etta i Sverige i F17-klassen i mixed och dubbel samt varierat mellan etta och tvåa i singel.

— Det är jag och en annan tjej som är jämna och brukar växla plats, fortsätter EBMK-talangen.

Alice flyttade nyligen till Uppsala för gymnasiestudier men representerar fortfarande Eskilstuna i seriespelet där hon förra säsongen hjälpte laget upp till division 1. Hon bidrog även till Sveriges oväntade finalplats i Danish Junior Cup hösten 2016 och tog dubbelsilver i stortävlingen Swedish International i Uppsala i år. Dessutom nådde hon, trots sin unga ålder, långt i senior-SM förra säsongen.

— Jag tog mig till kvartsfinal i alla tre klasserna och det var jag väldigt nöjd med, säger hon.

Alice fyller 16 år den 27 oktober, bara sex dagar efter Sörmlandsgalan där hon tar emot priset som Årets uppstickare.

Det får alltså även Dennis Kernen göra. Även han är redan mycket framgångsrik på landslagsnivå och blev bland annat 16:e i JEM i Belgrad och deltog i JVM i Minsk där dock en sjukdom satte stopp.

— Vi hade tagit oss till final men då blev jag så förkyld att jag inte kunde vara med, minns 17-åringen.

Han pluggar på kanotgymnasium och har redan en imponerande hög SM-medaljer på meritlistan samt att han blev vinnare vid NM i Lahtis förra hösten. Även den senaste tiden har framgångarna fortsatt.

— Nyligen var jag med i Olympic hope i Tjeckien och blev sexa i det som kan räknas som ett ungdoms-OS, berättar Dennis Kernen.

Han och Alice vann en omröstning mot flera andra vassa kandidater och får därför var sitt stipendium, sponsrat av Sörmlandsidrotten samt Sörmlands Sportjournalistklubbs medlemmar, på 3 000 kronor.

Årets uppstickare går varje år till en framstående idrottstjej och -kille från länet och de som konkurrerar är 15–18 år. I fjol vann Sara Linnakallio, Eskilstuna United, och Simon Findén, Eskilstuna Basket.

Bland tidigare pristagare märks exempelvis Anna Nordqvist, nuvarande världsfyra i golf, och framstående boxaren Erik Skoglund.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KanotSportbadminton
Relaterat

Mest delat denna vecka