På söndag avgörs fajten på den svarta kolstybben. Loppet, som kördes första gången 1920, går över 2 700 meter och har 18 hästar till start. Det gäller att få en bra inledning i det knepiga startmomentet.

Stefan Melanders starka kort heter Milligan’s School. Hästen är född och uppvuxen i USA där man enbart tävlar över kort distans 1 609 meter.

Men han har lärt sig att tävla över längre distanser sedan Melander köpte hästen för hösten 2016.

Jag har haft många amerikanska hästar, men Milligan’s School är inte som dom. Han är väldigt stark och har inga som helst problem med lång distans. Det är snarare tvärtom, han är grymt stark och trivs fint när det är längre löpningar. Därför vill jag prova honom i Prix d’Amérique, han passar fint på Vincennes, säger Melander.

Det som krävs

Solvallatränaren har startat flera gånger i det tuffa loppet och han vet vad som krävs.

Jag har kunnat träna ”Mille” precis som jag velat. Han har inte stått över ett enda träningsjobb. Det går inte att komma ner till Frankrike om man inte har tränat hästen ordentligt, då kan man stanna hemma. Men hästen känns väldigt fin i träningen, stark och fräsch och jag har bra känsla inför loppet, säger Melander.

Milligan’s School tillhörde toppen bland unghästarna i USA och tjänade över tre miljoner kronor som två- och treåring. Första året i Sverige blev ingen succé men 2018 fick han sitt stora genombrott. Han vann miljonloppet Sundsvall open trot på Bergsåker och var tvåa i Mastersfinalen.

"Bättre och bättre"

I fjol vann hästen hela sex gånger i Gulddivisionen och sprang in närmare tre miljoner kronor.

Hästen blir bara bättre och bättre. Han vann ju även på vinterbana i Gävle – med skor. Nu får han tävla barfota, vilket är en väldig fördel för honom, och jag tror på en bra prestation på söndag. Att vinna blir nog svårt men en placering bland de fyra, fem främsta kan det bli, säger Melander.

Milligan’s School kommer att köras av franske Anthony Barrier. En kusk som har haft stora framgångar de senaste åren.

Övriga svenska deltagare är Daniel Redéns Propulsion som körs av Örjan Kihlström. Samt Björn Goop som sitter upp bakom den av förhandsfavoriterna Face Time Bourbon.

Propulsion gör fjärde starten i Prix d'Amerique och förmodligen den sista. Han har placeringarna 3-4-5 sedan tidigare.