Smederna kom till Gislaved utan axelskadade Pontus Aspgren. Istället fick polacken Adrian Miedzinski, som var petad senast mot Masarna, chansen igen. Och kanske kunde laget rida lite på Fredrik Lindgrens fina form efter VM-deltävlingen i Warszawa i helgen. Och kanske kunde reserverna Alexander Woentin och Linus Eklöv, som tog åtta poäng vardera för Team Rapid i fredagens allsvenska match mot Team Småland (i Gislaved), också bidra med några friska poäng.

Det var bra förutsättningar i varje fall.

Och det började bra med en kanonstart för Smederna där Fredrik Lindgren och Adrian Miedzinski bjöd på en femetta.

Artikelbild

| Alexander Woentin hade ingen rolig kväll och körde in noll poäng på tre heat medan reservkollegan Linus Eklöf körde in två poäng. Det går att jämföras med Lejonens reserver Tomas Jonasson och Mathias Törnblom som körde in 10+1 repektive 5+2 poäng.

Men repliken kom omgående från Lejonen i det andra heatet och ställningen var 6–6.

Fredrik Lindgren visade sedan i det sjätte heatet vilken världsstjärna han är, då han från ytterspår nöp ledningen direkt och kunde köra hem en femetta, den andra för kvällen, tillsammans med Adrian Miedzinski.

Och halvvägs in i matchen, ledning för Smederna med 22–20, var det nog inte så många Smedfans som tvivlade på Aspgrens ersättare då han stängt igen bra bakom Lindgren.

Men när duon i det nionde heatet hamnade fel i första sväng tappade laget allt. Pawlicki kom in med fel luva och trots att Lindgren gång på gång försökte komma runt på ytterspåret kunde förre smedföraren Krzysztof Kasprzak och Tomas Jonasson hålla undan och ta hem en femetta för hemmalaget. Ledningen drygades ut i heatet efter då Lejonen fixade en ny femetta och ett ryck till 33–27.

Då hade flera hemmaförare imponerat medan Smedernas Woentin och Eklöf inte fått till det och bara tagit två poäng, ihop.

Efter den långa pausen blev det ännu tyngre för Smederna då hemmaförarna ordnade den tredje raka femettan.

– Vi missade i starterna. Det sa pang, pang, pang och de tog vara på lägena, säger Jerker Eriksson.

I det 13:e heatet toppade Smederna laget. Pawlicki fick stå åt sidan för Fredrik Lindgren och det skulle visa sig bli ett lyckat drag då den sistnämnde krigade till sig ledningen och under det andra varvet kunde också Michael Jepsen Jensen trycka sig förbi Lejonens Drabik vilket innebar 5–1 för Smederna och lite hopp inför de avslutande nomineringsheaten med ställningen 42–36.

Pawlicki och Lindgren hade tidigt ett 5–1-läge men i början på det andra varvet kom Tomas Jonasson förbi och räddade poäng för Lejonen. 44–40 inför det sista heatet innebar att Lejonen hade tagit hem minst en pinne ikväll. Stor underhållning blev det också i sista heatet när ledande Maczym Drabin körde in i staketet och var när att ställa till men ordnade upp det och avslutade med att köra hem segern till Lejonen.

– Vi torskade reservmatchen med 14–2 och då blir det blir lite för tufft för förarna ett till fem. Men jag tycker ändå att Fredrik Lindgren visade världsklass igen. Miedzinski började bra men missade lite på starterna. Vi hade tyvärr ingen stark heatledare efter Lindgren och det krävs att någon av de andra förarna kommer upp på tvåsiffrigt, säger Jerker Eriksson.

– Just nu har vi stolpe ut och vi är inte riktigt i slag. Men vi ska göra allt för att vända det här i varje fall.