Råby Rekarnes trestegstalang Maja Åskag, 17 år, fortsätter att imponera. 

Under helgens inomhus-SM i Växjö ledde hon tävlingen fram till det näst sista hoppet med sina 13,29. Då ökade den nästan tio år äldre Rebecka Abrahamsson från Örgryte på med sitt bästa resultat från 13,18 till 13,31 och tog därmed hem guldet i trestegstävlingen. 

– Jag ledde hela vägen fram till det och att bli omhoppad med två centimeter var lite surt. Men jag visste att det skulle bli en jämn tävling, alla vi som är med i toppen kan vinna. Det räckte inte till ett guld denna gång, säger Maja Åskag som istället fick glädja sig åt ett personbästa med fyra centimeter.

Trestegstalangens hoppserie lovar dock gott för framtiden. 17-åringen var den enda som fick till alla sex hopp under tävlingen.

– Alla sex hopp kändes bra men inget som var perfekt. Så jag har definitivt mer i mig, säger Åskag som dock kunde haft en bättre uppladdning till inomhusmästerskapet.

– När jag var i gymmet för fyra veckor sedan tappade jag skivstången på nacken. Där hade jag tur för det hade kunnat gått riktigt illa. Bara någon vecka efter blev jag sjuk och fick tacka nej till Nordenkampen. Så det har inte blivit någon träning alls på flera veckor och verkligen inte någon optimal uppladdning.

Men kanske får hon ut mer under junior-SM som väntar redan kommande helg.

– Jag ska verkligen göra mitt bästa men det blir alltid att man taggar till lite extra ju bättre motstånd man har i en tävling. Så nu till helgen kan det faktiskt bli lite svårare då jag inte har riktigt lika tufft motstånd.

När årets utesäsong tar fart är förväntningarna stora där Maja har ett SM-brons som hon gärna vill förbättra.

– Nu har jag en av varje valör på SM. Ett guld och silver inomhus och ett brons utomhus. Det känns som att jag har utvecklats mycket sedan förra året då jag blivit både starkare och snabbare. Sedan har jag bevisat igen att jag kan göra bra resultat på seniornivå. 

– Jag lär mig hela tiden nya saker och har som mål att kunna slå det svenska juniorrekordet (13,65 av Khaddi Sagnia från 2011) då jag ganska lätt kan hoppa runt 13,30. Jag är ung fortfarande och har två år på mig att slå det, säger 17-åringen som även har junior-VM att se fram emot under året.