Grigorij Laguta är avstängd tills vidare. Foto:

B-provet positivt – nu väntar förhör och böter för Laguta

Speedway
annons

Smedstjärnan Grigorij Laguta, som för en tid sedan åkte fast i ett dopningstest, har fått svar på B-provet. Det var också positivt vilket innebär att han fortfarande är avstängd från allt tävlande. Nu väntar ett förhör i augusti och en böteslapp från Smederna.

— Han är ledsen och förstår fortfarande inte vad som hänt och hur det här gått till, säger Eskilstunaföreningens ordförande Håkan Ringkvist.

Det var 11 juni som Grigorij Laguta testades positivt för Meldonium vid en seriematch i Polen. Det polska förbundet stängde av Laguta i avvaktan på B-provet. Samma bedömning gjorde även den internationella juryn som valde att stänga av ryssen från finalen i lag-VM. Kort därefter beslutade Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) att tillfälligt stänga av Grigorij i avvaktan på det polska förbundets utredning. Därefter flyttades ärendet till det internationella förbundets (FIM) disciplinära kommitté.

— Jag har inte tagit något medvetet. Det ska inte vara några problem, sa Laguta när A-provet var positivt.

Grigorij hävdar, enligt Håkan Ringkvist, fortfarande att han är oskyldig.

— Han förstår inte hur han kunnat få i sig det. Han har pratat med sin läkare och kostrådgivare som inte heller förstår det, säger Håkan.

Efter att ett förhör hållits med Laguta i augusti tas ett beslut om hur lång avstängning det blir.

Ringkvist var nedstämd när han fick reda på att även B-provet var positivt.

— Det är inte bra för oss som förening. För det första är det vår stjärna och han är ett dragplåster. Han är väldigt positiv som person och bra att ha att göra med, säger Håkan och konstaterar samtidigt:

— Det är inte mycket vi kan göra. Vi vet inte hur han fått i sig preparatet men det kommer nog fram förr eller senare.

Tror du att han är oskyldig?

— Ja, jag tror på vad han säger. Det här är inget som en speedwayförare ska ta egentligen och jag tror inte att han skulle ta det här preparatet överhuvudtaget. En förare skulle ha mer nytta av ett annat preparat i så fall. Men vi accepterar absolut inte dopning i någon form och han kommer få böter för det här av Smederna, det har vi inskrivet i kontraktet, säger Ringkvist och fortsätter:

— Om han sedan fått i sig det via kosttillskott eller något annat är svårt att säga. Meldonium har ingen effekt på honom som speedwayförare. Jag kan förstå om en förare får panik efter en skada för att komma tillbaka snabbt eftersom det är deras levebröd. Men det är helt oacceptabelt att ta något oavsett vad det är för dopning.

Under tisdagskvällen kör Smederna borta mot Masarna i Elitserien. Klubben funderar nu på att förstärka truppen.

— Vi kan ansöka om att byta ut honom. Det är en regel som ändrades efter att Patryk Dudek åkt fast för dopning och Dackarna blev väldigt hårt drabbade.

Ett tänkbart namn skulle kunna vara Artem Laguta – Grigorijs bror.

— Vi tittar på lite olika alternativ. Problemet med Artem, om vi vill ha honom, är att han har väldigt många uppdrag i Ryssland. Det är klart att vi tar in en ersättare för Laguta men vad det blir är oklart. Vi har inte bråttom utan avvaktar och ser hur förarna presterar i Europa. Det kanske kommer någon underifrån och bara smäller till.

När värvar ni?

— Vi känner ingen panik just nu. Vi har ett bra lag som åker bra. Vi behöver förstärka med en heatledare om vi går till slutspel om vi skulle få någon skada eller om någon presterar sämre.

Under tisdagen ska Smederna kontakta Svemo.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SmedernaSportspeedway
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka