Badmintonklubben nystartar med glädje i fokus

När Eskilstuna BMK la ner sitt A-lag bestämde sig klubben för att utöka satsningen på ungdomssidan. Målet är att ingen ska känna sig utanför och att alla ska ha roligt.

Eskilstuna Badmintonklubb har gjort en nystart och de unga spelarna som tränar med klubben nu verkar ha det roligt.

Eskilstuna Badmintonklubb har gjort en nystart och de unga spelarna som tränar med klubben nu verkar ha det roligt.

Foto: Johan Petersson

Badminton2019-12-05 06:57

För drygt ett år sedan försvann föreningens seniorlag på grund av spelarbrist. Stjärnorna valde då att lämna klubben.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Jag hade tänkt att jag skulle vara en trogen eskilstunare, sa Alice Lindhé som i stället valde att representera Fyrisfjädern i Uppsala.

Samtidigt gick Marcus Jansson till Spånga. Nu är han med och hjälper till att träna Eskilstunas framtid en gång i veckan.

Utan A-lag tog klubben beslutet att intensifiera ungdomssidan och att metodiskt bygga upp verksamheten från grunden. De som fick styrelsens förtroende att leda återuppbyggnaden av tränings- och tävlingsaktiviteterna var styrelsemedlemmen Kent Almén samt tränarduon Tommy Pettersson och Valdemar Söder.

– Nystarten inleddes förra året med att skapa en tydligare organisation som har förädlats detta år så att ungdomarna får en genomtänkt bra badmintonutbildning och försiktigt slussas ut på tävlingar och klubbutbyten. En uttalad målsättning i träningsgrupperna är att alla spelar med varandra och ingen ska känna sig utanför. Det ska vara roligt att spela badminton, säger Tommy Pettersson.

Nu finns en blandning av rutinerade ledare och unga ledare från de mer avancerade grupperna.

– Träningsupplägget är två grupper som tränar två gånger i veckan och en nybörjargrupp där alla slussas in för att lära sig grunderna i badminton i ett lugnt och lekfullt tempo. De ungdomar som är intresserade av att tävla tränar ytterligare en gång i veckan med ett pass som inriktar sig mer på individuell träning. Glädjande nog har vi lyckats locka en hel del ungdomar till våra träningar men det finns gott om utrymme för fler intresserade, fortsätter Pettersson.

Nästa steg i utvecklingen av ungdomssidan är att starta en grupp där barn (5-7 år) spelar med sina föräldrar.

– Föreningens vision är att utöka med ytterligare en grupp. Denna grupp skulle innehålla de mest tränings- och tävlingsinriktade ungdomarna så att de inom några år kan bli grunden till ett nytt slagkraftigt A-lag. Detta skulle ge föreningen en tydlig strategi från nybörjare till A-lagsspelare och förhoppningsvis skapa ett stort intresse för badminton, säger Kent Almén och fortsätter:

 –Jag brinner för ungdomsverksamheten. Målet är verkligen inte att bara ha elitspelare här. Det viktigaste är att alla har roligt när de spelar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!