Pelle Wilén från Eskilstuna gjorde en fin insats i SM men strul i finalen grusade medaljdrömmen. Foto: Melina Toven

Bakhjulet pajade för Wilén – Adielsson och Johansson vann sprintguldet

Bilsport

Pelle Wilén från Eskilstuna hade guldläge i SM. Men ett tappat bakhjul stoppade honom från en stor rallycrossframgång.

— Jag är så jävla besviken, säger Pelle en kort stund efter tävlingens slut.

I rallysprinten fick Eskilstuna en ädel medalj genom kartläsaren Andreas Johansson som hjälpte föraren Mattias Adielsson från Göteborg till en ny topprestation. Johan Rudengren slutade sexa.

Talangfulle Wilén har tidigare tagit två SM-guld i rallysprint. Den här säsongen valde han i stället att satsa på rallycross – med gott resultat. Vid SM-veckan i Skellefteå stod Pelle på startlinjen i Supercar Lites. Efter att ha vunnit de båda kvalen och fixat och en andraplats i semifinalen var förhoppningarna stora om åtminstone en pallplats. Starten av finalen blev minst sagt händelserik. Det slutade med att Oliver Eriksson försvann och kort därefter fick Wilén bryta efter att höger bakhjul pajat.

— Det var bärarmen bak som gick sönder i första sväng, säger Pelle.

— Sebastian tog starten före Westlund och så vred jag in bakom dem. Det kändes jättebra men sen small det, det var väl någon annan på yttern. Man blir jättebesviken när man vet att man åker snabbast på banan och så blir det materialfel. Ändå skönt att jag fått sladda i tv (skratt). Och jag är jäkligt nöjd ändå. Vi satte de snabbaste tiderna den här helgen med och starterna har varit väldigt bra.

Pelle Wilén hyllades av många, bland annat av SVT-experten Jonas Kruse, för sina fina insatser.

— Jag har ju farten för att vara på pallen och jag måste vara på pallen innan jag ger mig. Att jag skulle vara så här bra är inget jag trodde själv. Jag vill åka rallycross-VM i Höljes i sommar men det är en ekonomisk fråga. Sen vet jag att vintern passar mig bäst eftersom jag kört rally, jag åker på mycket mer sladd än dom andra.

Finalen vanns av Sebastian Eriksson.

— Fy fasen va gött, sa han till SVT och hyllade en stund senare sina motståndare.

— Måste säga att alla chaufförer kör väldigt väldigt fort. Westlund, Oliver och Pelle Wilén har imponerat väldigt starkt i dag. Jag tycker framtiden ser ljus ut för svensk motorsport.

I rallysprintens final var det upplagt för en riktigt tuff fight med konkurrens av bland andra Eskilstunas Johan Rudengren med hans kartläsare Christer Carlsson i en Skoda Fabia WRC. Johan lyckades krama ur sin WRC-bil en fin tid och det räckte till en sjätte plats totalt 18 sekunder efter segraren Mattias Adielsson med Eskilstuna MK:s Andreas Johansson vid noterna.

— I morgon blir det flat out, kommenterade Andreas kvällen innan start.

Vilket ekipaget i sin Skoda Fabia R5 levde upp till. Mattias laddade max i de två finalåken och fick till snabbaste tid före tvåan, norrlänningen Jörgen Jonasson i likadan bil.

Tävlingsslingan var fyra kilometer lång, den inleddes på en vanlig rallyväg och avslutades inne på Klutmarks motorstadion i Skellefteå. Den var utslagsgivande och gav ekipagen en varierande resa. Den seriöst satsande Mattias har målet högt ställt för framtiden.

— Vi har fått en drömstart på säsongen, med SM-ledning i mästerskapet och nu ett sprintguld, det känns fantastiskt och jag vill tacka alla som gjort detta möjligt, säger Mattias till SVT.

Målet för ekipaget är ett få visa upp sig utomlands och gärna på asfalt, då framgången i Svenska VM rallyt (4:a) ändå är på hemmaplan gäller det att leverera även utanför Sverige.

— Målet är att åka två VM-rallyn till i år och att bevaka vår SM-ledning såklart sa Mattias efter målgång.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaSträngnäsRallyRallycross