Med nästan sex mil specialsträckor lockades 215 ekipage till EMK-Kannan och när man sedan fick släppa upp kopplingen på dessa allmänna vägar och göra det en rallyförare och hans co-driver gör bäst, blev det en hagelskur av lovord till EMK:s arrangemang efter målgång. ”Hur har ni lyckats få till de här vägarna?” ”De här vägarna blir svåra för vilken arrangör i Sverige som helst att matcha" var några av kommentarerna.

Visst var det fight i samtliga klasser och marginalerna var många gånger inga alls. Kenny Stavbom från Nynäshamn låg med på topptider tävlingen igenom, tog chansen och ryckte. Han segrade totalt i sin Ford Fiesta med Mikael Johansson i högerstolen. Tvåan Anton Eriksson som hade 38 mil ner till Eskilstuna från Sundsvall lånade in Miriam Walfridsson till högerstolen och gjorde en stark insats med sin fina Skoda R5.

– Vi leder Svenska rallycupen och behåller ledningen efter EMK-Kannan, nu blir det fokus på SM-finalen i Linköping nästa helg för att sedan avsluta Svenska rallycupens tävlingar senare i höst, säger Anton som gav Eskilstuna bästa betyg för arrangemanget.

Artikelbild

Tävlingsledaren Kjell Eriksson flankeras av glada Marcus Jansson (co-driver) och Pontus Florin från Eskilstuna MK som segrade i den tvåhjulsdrivna klassen för B-förare.

Jari Saarinen med Jon Stigh vid noterna blev trea i sin Ford Fiesta och gjorde ett fint intryck på den riktigt stora publiken utmed sträckorna.

I den trimmade tvåhjulsklassen för A-förare blev det Fredrik Eriksson från Hälleforsnäs tillsammans med Kristoffer Nordlund som vann.

– Målet var att vinna på dessa otroligt fina vägar som var utmanande, man fick ratta ordentligt, sa Fredrik och resultatet visade han stolt upp, en blåsa efter allt rattande och växlande på sin högra hand.

– Perfekt arrangemang det flöt på och vår körning bara fungerade, säger en lite trött co-driver Nordlund som jobbat natt innan dagens rally.

Artikelbild

Hälleforsnäs Fredrik Eriksson med Kristoffer Nordlund vann tvåhjulsdrivna klassen och Fredrik visade stolt upp sin blåsa i handen efter dagens hårda arbete i VW Golfen.

Tvåan Emil Karlsson med Jessica Larsson i högerstolen ligger i för att ha maximal press på Fredrik.

I B-2WD blev det Eskilstunaseger med Pontus Florin högst upp på pallen tillsammans med Storfors Marcus Jansson som lyckades i sin Honda Civic ta ut det där sista efter några mindre lyckade race.

Artikelbild

Hälleforsnäs Fredrik Eriksson i sin Golf fick jobba hårt för att vinna på hemmaplan.

– Roligt med en seger när vi haft ”stolpe ut” några gånger säger en glad Pontus.

Co-driver fyller på:

– Men det blev lite väl svettigt på sista sträckan då vi fick en pyspunka som gjorde att vår ledning minimerades och vi trodde att segern gick oss ur händerna denna gång också, men när intervjun vid målet på sista sträckan av rallyradions Jonna Eson Brådhe sa att vi vunnit var det nära att tårarna kom, sa en glad och lättad Marcus efter målgång.

I samma klass slutade Calle Svennestam fyra med co-driver Patrick Dahlgren.

I 1300 Rallycup fick vi också lokal framgång i form av Eskilstuna MK:s Robert Andersson med Carl-Gustaf Karlsson i högerstolen. Robert som satte konkurrenterna på plats i den här tävlingen och visade att man inte sätter sig på Robert på hemmaplan.

Tävlingsledare Kjell Eriksson prisade särskilt Anders Malmström och Andreas Nilsson som har jagat rätt på dessa otroliga vägar och alla övriga funktionärer som gjorde rallyt möjligt.

– Allt rullade på utan problem, någon rullning och avåkning som tack o lov inte resulterade i några personskador, men i övrigt flöt det hela på utan bekymmer, säger Kjell.

Den trogna ledartrion i Eskilstuna MK, Anita Pentell och hennes barnbarn Elionore Westerberg samt Kjell Eriksson med de övriga funktionärerna kan vara stolta och känna sig nöjda med ett arrangemang av högsta klass. Många rallyåkare ville redan boka in sig till nästa års EMK-Kannan. Bättre betyg än så kan man väl knappast få.

PIERRE SKYTT