19-åriga Amanda Berglund har varit en av huvudanledningarna till att FBC Katrineholm nästa säsong spelar i division 1.

Avancemanget har varit klart sedan flera veckor tillbaka och forwarden noterades för 73 poäng (48 mål och 25 assist) i division 2. Med juniorspel inräknat har 19-åringen vräkt in 119 poäng på 34 matcher.

– Det finns nog förklaringar. Jag har utvecklats år för år och den här säsongen har jag lagt väldigt mycket fokus på varenda träning. Jag har verkligen gått in med inställningen att varenda passning ska sitta och varenda skott ska sitta, så jag känner att jag växt lite som människa, säger Amanda Berglund.

Succén har även gett eko högre upp i seriesystemet.

Redan under den här säsongen har FBC:s poängdrottning varit på besök hos allsvenska IBF Linköping för att provträna.

Och till nästa säsong talar mycket för att det blir spel på så kallad dubbellicens (blir därmed tillgänglig för spel för både Katrineholm och Linköping).

– Vi kommer att fortsätta att ha kontakt även nästa säsong och jag är jättesugen. Vi har haft kontakt alla tre – jag, FBC och Linköping – och tanken är att jag ska träna med dem samt spela några matcher, men jag vill se hur långt FBC kan ta sig först innan jag flyttar på riktigt, säger Amanda Berglund.

Är du redo för allsvenskan?

– Rent spelmässigt och med spelförståelsen tror jag att jag skulle klara mig redan nu. Men sedan kanske jag måste få upp tempot och bli lite starkare fysiskt. Det går lite fortare och smäller lite mer på den nivån, jag är lite klen och lite rädd så jag måste bli lite tuffare.

Det är dock inte tal om att lämna Katrineholm på heltid redan till nästa säsong (Amanda Berglund tar studenten i sommar) utan kommer att prioritera FBC i första hand nästa säsong.

– Jag är rätt säker på att vi skulle vara ett topplag i division 1 och jag har varit tydlig med det mot Linköping att FBC kommer att vara förstavalet för att jag vill ge det en chans i division 1. Men för att utvecklas ytterligare kanske spel i allsvenskan kan vara ett bra steg. Drömmen är att spela i landslaget en dag, det skulle vara häftigt. Men jag har lite mindre mål på vägen och ett av dem är att spela upp FBC i allsvenskan.