Nicklas Westerberg satsar mot Tokyo: Jag är en träningsrobot

Det började med ridning och simning, gick över till bland annat innebandy, löpning och såklart bordtennis.Från början var det endast en del av habiliteringen men så småningom upptog sportintresset en stor del av hans liv.Nicklas Westerberg lever för idrotten och kanske framförallt för bordtennisen.

Bordtennis2017-01-04 06:05

Att gå in för något halvhjärtat finns inte i 18-åriga Nicklas Westerbergs värld. När han bestämt sig för något kan inget komma i vägen. Sedan några år tillbaka är det bordtennis som upptar största delen av hans vakna tid.

– Det började med att vi köpte ett litet pingisbord hem. Jag har alltid varit bollintresserad och fastnade direkt. Nu tränar jag cirka fem timmar om dagen, säger han.

Munktells bordtennisavdelning är Westerbergs andra hem. Hit går han direkt efter skolan och gör eventuella läxor, äter mat och såklart tränar. Faktum är att han spenderar mer vaken tid vid pingisbordet än i hans eget hem.

– Jag är en träningsrobot! Sedan måste jag träna för att hålla uppe musklerna.

Nicklas föddes med en högersidig hemiplegi vilket innebär att hela hans högra sida är försvagad, från synen ner till fötterna. Det tar längre tid för honom att bygga upp muskler på den högra sidan än på den vänstra, men det är inget som stoppar honom, snarare tvärtom.

Redan i mycket unga år började han rida. Ett självklart val då hans mamma Anette är mycket hästintresserad. Ridningen var ett bra sätt att träna upp balansen på och i samma veva började han även med simning.

Sedan dess har det bara fortsatt. I dag är han aktiv i princip hela tiden och det han allra helst gör är att spela bordtennis.

När det gäller just bordtennisen var Paralympics i Rio 2016 ett stort mål. 2013 skrev Eskilstuna-Kuriren att den då 15-åriga talangen hade stora drömmar.

Någon resa till Rio blev det dock inte då endast de 15 bäst rankade spelarna i hans klass kvalificerade sig för mästerskapet. Nicklas var när detta begav sig rankad topp 30 i världen.

– Jag var kandidat men hade för dålig rankning. Nu siktar jag på att få åka till Tokyo 2020 i stället. Det är en lång resa men det kan jag klara, säger han.

Nicklas har valt att gå ett extra år på gymnasiet för att kunna satsa helhjärtat på bordtennisen. Han går kortare dagar för att kunna spendera mer tid vid bordtennisbordet.

Trots att han inte nådde hela vägen till Rio har framgångarna inte låtit vänta på sig. Nicklas har vunnit tre raka senior-SM och kom på en åttonde plats i EM 2015.

Det riktiga internationella genombrottet är något Nicklas Westerberg fortfarande väntar på. Även om han självklart vill att det ska ske så snabbt som möjligt verkar han ändå tålmodig.

– Jag har utvecklats hur mycket som helst bara det sista halvåret.

Sedan 2014 tävlar Nicklas för Idrottsföreningen för alla Eskilstuna och i princip varje helg är det antingen tävling eller träningsläger på schemat. Eftersom det inte finns så många paratävlingar i Sverige som Nicklas hade föredragit tävlar han mestadels i vanliga bordtennistävlingar.

Inom parabordtennis finns det tio olika klasser där klasserna ett till och med fem är för personer i rullstol och klasserna sex till och med tio är för stående spelare.

Vad som avgör vilken klass spelarna tävlar i bestäms efter en rad tester där bland annat rörelseförmåga spelar in. Nicklas spelar i klass sju, vilket han är ensam om i Sverige, i alla fall på landslagsnivå.

– Jag hoppas att det blir mixade lag från klasserna 6–8 på lag-VM i år. Annars får jag inte vara med då det inte finns någon annan sjua jag kan spela med, säger han.

Lag-VM avgörs i Bratislava den 13–20 maj.

Kanske är det då hans stora internationella genombrott kommer, eller kanske i EM i Slovenien som även det avgörs detta år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!