Karate är OS-sport från och med OS 2020 i Tokyo. Därför har sporten försökt att hänga med i utvecklingen med stora publikvänliga tävlingar och med namn som Premier League och Serie A. Till den här säsongen har man också infört ett nytt domarsystem som ska bli rättvisare.

Förr satt domarna i varsitt hörn, nu sitter sju av dem på rad. De två högsta och de två lägsta poängen dras bort och sedan räknas det ut en genomsnittspoäng på de tre återstående domarrösterna.

Bröderna Pham, David, 19, och Filip, 16, gör här sin första tävling i samma klass, seniorklassen. I och med att Filip Pham har tagit steget upp som junior från kadett, får han även delta i seniorklassen. Men det är en oerhört tuff klass de valt att göra tävlingsdebut i.

– Det är en av världens största tävlingar för oss som håller på med karate och Filip är den yngsta av alla med sina 16 år. Det kommer folk från alla världsdelar och många ur världseliten, berättar David Pham.

Att hoppas på några framskjutna placeringar är knappast att tänka på, men killarna kommer att göra sitt bästa. Nu delas deltagarna in i en pool med åtta deltagare där alla åtta gör varsin kata (varsitt program) framför domarna. Fyra går vidare och fyra slås ut. Sedan fortsätter tävlingen på samma sätt till dess man har eliminerat så många som behövs för att få fram finalisterna.

Bröderna har cirka fem kator som de behärskar, alla med olika svårighetsgrad. Lyckas man med en svår så ger det högre poäng, samtidigt som risken att man gör ett misstag är större, med poängavdrag som följd.

– Därför får man tänka taktiskt, men jag tror att vi kommer att gå in med de svåraste katorna först för att kunna avancera, säger Filip och David håller med.