Disco är en dansstil som karakteriseras av mycket fart, höga hopp och den klassiska pumpen. I Eskilstuna, och då speciellt på dansskolan Let's Move, är disco en populär dansform. Några av alla barn, ungdomar och vuxna som dansar på dansskolan tillhör Sverigeeliten och när världsmästerskapen i disco inleds i Örebro i kväll deltar sju ungdomar från skolan.
– Det är ett rankningssystem som avgör vilka som får delta på VM så det har blivit en hel del tävlingar under våren för att kvalificera sig, säger ungdomarnas tränare, som även är ägare av Let's Move, Maria Fehne.
Vilma Simonsson, Linnea Adolfsson, Stina Johnson, Mattias Disman, Ida Johnsson, Nelly Norbäck och Linnea Sandström är alla från 15-18 år och är bland de bästa i Sverige i just disco. På VM tävlar de alla tillsammans i grupp, Ida Johnsson och Mattias Disman tävlar i duo och Ida och Vilma Simonsson tävlar även individuellt.
Dansat har de alla gjort sedan de var små och det blir ofta många timmar på dansskolan.
– Nu inför VM har vi tränat nästan varje dag, säger Mattias Disman.
– Men det är svårt att säga exakt hur mycket vi tränar för vi är här (på dansskolan) hela tiden. Vi kommer hit efter skolan och åker inte hem förrän sent på kvällen. Vi dansar så mycket mer än bara disco, säger Ida Johnsson.
När man tävlar i disco är det inte bara själva dansandet som måste sitta. Klädsel och smink är även viktigt.
– Det är nästan halva grejen, säger Ida Johnsson.
Kläderna som de ska tävla i när de tävlar i grupp har Maria Fehne både sytt och fäst glitterstenarna på själv. På så sätt blir det billigare eftersom nya tävlingskläder är ruggigt dyra.
– Ska man köpa nytt får man betala mellan 10 000 och 20 000 kronor. Har man tur kan man hitta något begagnat som kostar runt 5 000, säger Fehne.
Sponsorer som kan hjälpa till med utgifterna är det även knapert med. Alla kläder, resor och träningar står ungdomarna och deras familjer själva för.
Redan i kväll tävlar de i gruppmomentet, där cirka 25 lag är anmälda. Det här blir det första stora mästerskapet förutom SM som de ställer upp i.
– Målet är att alla ska vara nöjda med dansen, säger Mattias Disman.