Redan som femåring hade hon siktet inställt. Hon ville arbeta med dans och komma in på Balettakademien.
En dröm som får många inte går i uppfyllelse. Men för 21-åriga Jonna Ohlsson från Skogstorp blev drömmen verklighet. Hon är en av 30 dansare som får chansen att utbilda sig på Balettakademien i Stockholm.
– I min klass är det hälften som är från Norge, Danmark eller Finland. Andra hälften är från Sverige. Men många har hoppat av. Vi är nog bara 20 stycken kvar nu, säger hon.
Att ta sig in på Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien är inte lätt. I en vecka under våren hålls auditions och intervjuer. Men de lyckliga få som tar sig in kan aldrig slappna av. Varje år sker nya så kallade intern auditions, där samtliga dansare bedöms och där de som inte håller måttet får lämna skolan.
– Det är hög press hela tiden, det är ingen hobbyskola direkt. Vissa i min klass har fått en varning redan nu om att de kanske hänger löst. Efter jul ska vi ha intern auditions inför det sista året.
Men Jonna Ohlsson har hittills inte fått någon varning och hon känner sig rätt så säker på att få gå klart den treåriga utbildningen. Som förövrigt inte bara innehåller balett utan även bland annat jazz och modernt.
Balettakademien i Stockholm är en av de ledande dansskolorna i Norden och var, utöver Operan där den klassiska baletten är i fokus, den första yrkesinriktade dansskolan i Sverige. Att få en plats på skolan är därför något många dansare endast drömmer om. Med prestigen kommer även ett stort ansvar, och många timmar i danssalen.
Hur hon orkar dansa uppemot sex timmar varje dag med en ständig press från ledare vet hon inte riktigt själv. Men motivationen och viljan att lyckas är en stor del i att hon vill avsluta utbildningen. Hennes högsta dröm är att få dansa i musikaler som Cats och Phantom of the Opera. I Sverige men även utomlands.
Trots att alla som söker till Balettakademien har dansat sedan barnsben är det många som inte orkar med trycket.
– Det är många som gråter på toaletten och bryter ihop. Många tjejer börjar även jämföra sig med varandra. Jag kan få en break down ibland och kan tänka om det verkligen är värt det. Men jag har alltid velat det här.
Dans började hon med som femåring. Då mest på grund av att hennes mamma Maria tyckte att hon hade för mycket överskottsenergi. Hon fastnade direkt och redan då sade hennes dåvarande danslärare Charlie Rivel att hon skulle kunna komma in på Balettakademien. Sedan dess har hon haft siktet inställt, och dans, det har varit en stor del av hennes liv.
Balett, streetjazz, jazz, modernt, disco och hiphop är bara några av de dansstilar hon dansat genom åren. Att Eskilstuna tagit fram många framgångsrika dansare tror hon bland annat beror på de engagerade danslärare som är verksamma i staden.
– De tror på en. Sedan har vi en bred grund att stå på då vi dansat så många olika dansstilar.
I dag är hennes favoritstil jazz. Men det har inte alltid varit så.
Disco, som är en stor dansstil i Eskilstuna, var länge något hon lade ned mycket tid på. Ett SM-silver med Jonathan Cabrera Adolfsson är hennes främsta merit. På singelnivå har hon en fjärdeplats på SM att glädjas över. För tre år sedan valde hon dock att sluta med disco på grund av tidsbrist.
Men hon har mycket att tacka sina många år inom discodansen för.
– Det har gett mig mycket spänst och tekniken är ungefär samma som i jazz.
Efter utbildningen väntar en tuff verklighet för de utbildade yrkesdansarna. Det är få som får jobb direkt då det är mycket svårt att slå sig in i den svenska branschen.
– Det är alltid samma klunga av dansare som får jobb i Sverige och där kan det vara svårt att komma in. Det gäller att känna rätt människor. Det kan ta några år innan man får jobb och det är inte alla som orkar med det, säger hon.
Efter dessa tre år på Balettakademien är tanken att hon ska åka västerut, till New York eller Los Angeles, för att ta klasser och ytterligare utveckla sin dans. När det väl är dags för att börja jobba är tanken att stanna kvar i Sverige.
Nu är hon i alla fall hemma på jullov. Och då vill hon röra sig så lite som möjligt. För att vara aktiv i så många timmar varje dag tär på kroppen.
– Jag känner mig sliten. Jag har haft problem med mitt bäcken och rygg under hösten. Det blir så när man belastar kroppen för mycket.