Delad träning är dubbel träning

Dagsform
annons

Skidor Träningsläger är inte bara för landslag. Små föreningar eller kompisgäng kan med små medel sy ihop en egen resa. Dagsform följde med till Mångsbodarna och laddningen inför Vasaloppet.

Två hyrda minibussar, en stuga som ligger intill fina träningsmöjligheter och en gnutta organisation. Svårare än så behöver det inte vara att ordna sitt eget träningsläger. Janne Karlsson syr ihop skidföreningen Broby GoIF:s alla skidläger där de vässar formen inför Vasaloppet.

– Jag gör samma sak som jag gjort i 31 år innan. Jag tror den viktigaste förutsättningen är att man hittar något bra ställe att bo på. Syftet för oss är ju att kunna göra det för vettiga pengar och då krävs det att platserna fylls till varje läger. Så vi måste få ihop folk, säger han.

Det underlättar förstås om man som Janne har en stuga i släkten. Att den, lämpligt nog, ligger i Mångsbodarna, några ordentliga stavtag från Vasaloppsspåret, krattar förstås manegen för skidföreningen. På kvällen delar veteranerna med sig av vallatips i vallaboden, på dagarna åker alla skidor efter förmåga.

– Det här är kanonträning. Fördelen är att det blir mycket intensivare träning när man är ett gäng som avsätter tid tillsammans för att just träna. Beroende på vilka som är med så kan det bli som klubbmästerskap varje gång man är ute och kör. Det är helskottas bra träning, säger Juha Laukkanen från Forssjö.

– Hemma åker jag inte tre timmar i sträck. Sedan delar vi med oss av kunskaper. Man blir ett gäng på ett sådant här läger och de som inte kan valla lär sig. Var skulle de annars få den kunskapen? fortsätter han.

Att organisera ihop det hela är antagligen det svåraste. Här handlar det om allt från att se till att antalet platser fylls så att kostnaderna hålls nere till att man inte ska springa på varandra i ett gemensamt kök. Just rutinerna är något som satt sig under många år när det gäller träningslägret i Mångsbodarna.

Det är en sak att tränga ihop många sovplatser i en stuga. En annan att få resten att fungera. De tar vägen förbi ett badhus i Sälen efter dagens träning, duschar och bastar och stannar på en pizzeria innan vi är tillbaka i stugan på kvällskvisten. Ett annat alternativ är att göra saker i skift eller anordna storkok om det går att komma överens om samma mat.

– Jag gjorde ett eget träningsläger en gång efter den här modellen. Jag åkte till Ekensberg i Nyköping, skidade runt en massa varv innan jag åkte till badhuset. Sedan stack jag till en restaurang och åt efter det, säger Ulf Posse.

Andra dagen vräker snön ner och fyller effektivt igen spåret runt fjället Kalven i Sälen. Jag har obefintligt fäste under skidorna men Janne Karlsson sticker åt mig en burk valla med blått innanmäte.

– Smeta ut ett lager men använd inte vallaklossen den här gången, tipsar han och försvinner bakom ett krön.

Träningslägrets deltagare kryssar mellan turisterna och får då och då en kommentar om att de ser snabba ut. Tajta klubbdräkter som liknar de man ser på tv-sända tävlingar hjälper förstås till att måla upp bilden av ett gäng elitåkare. Men i själva verket är de flesta av dem bara glada motionärer.

– En del har haft prestationsångest innan de hängt med oss, men man lär sig ju med tiden. Man behöver inte vara proffs för att få åka på träningsläger, det är för alla. Det är bara en sådan förmån att få vara borta från jobbet och kunna nörda in på skidor en hel helg, säger Nyköpingsbon Niklas Andersson.

Fixa eget träningsläger

Inventera föreningen och bekantskapskretsen. Har någon en lämplig stuga eller liknande som ni kan låna för en billig penning? Alternativet är att hyra en större stuga någonstans.

Samordna matlagningen – eller hitta något matställe som passar alla.

Ge alla möjlighet att träna utefter sitt eget tempo – men planera gärna in någon gemensamt.

Någon kanske är bra på hur idrotten ska utföras rent tekniskt och kan hålla i en träning. En annan kanske är bra på materialfrågor eller kost.

Anmäl er och planera på ett gemensamt möte eller utse en ansvarig som fungerar som spindeln i nätet. En facebookgrupp eller maillista kan spara mycket tid.

Ett sätt för att ge så många som möjligt chansen att följa med är att ha flera läger vid olika tillfällen.

annons

Mest delat denna vecka