• Här syns något trötta, men väldigt nöjda pojkar efter en timmes innebandylir. I översta raden från vänster har vi Kari Lainio, Torbjörn Södergren, Robert Nyberg och Anders Hellberg medan Kent Sedin, Lars-Göran Harrysson och Leif Gustafsson är trion på knä. Foto:
  • Eftersnacket på konditori är lika viktigt som träningen för de här grabbarna. Foto:
  • Kent Sedin är lite av ordningsman i gänget, men så är han också ombudsman till vardags. Foto:
1/

"Det här är ett sätt att umgås och samtidigt hålla igång"

Dagsform
annons

Varje lördagsmorgon samlas de för att spela innebandy och därefter inta frukost tillsammans.De har gjort så i drygt 30 år nu.– Folk har kommit och gått genom åren, i dagsläget är vi åtta-nio fasta som dyker upp varje gång, säger Torbjörn Södergren som varit med sedan starten.

Innebandy är inte bara en populär sport – det är också en motionsform som växer i snabb takt och lockar allt fler att börja spela.

I idrottshallar och gymnastiksalar runt om i landet är det ofta innebandy som gäller såväl tidiga morgnar som sena kvällar och ibland till och med långt in på nätterna.

Redan tidigt 80-tal började ett gäng Eskilstunabor spela tillsammans i Djurgårdsskolan på lördagsmorgnarna.

– Från början var vi ett volleybollgäng, men vi avslutade träningen med att spela innebandy sista kvarten och någonstans kring 1983 blev det innebandy för hela slanten, säger Torbjörn Södergren, till vardags elektriker på Bravida, när jag träffar gänget i omklädningsrummet strax före åtta i ottan på lördagsmorgonen.

Tidigare i veckan har jag förberett reportaget med att prata med gängets kassör och något av ordningsman Kent Sedin och även följt hans order att ta med mig klubba och träningskläder.

Mer behövs faktiskt inte i den här sporten – förutom en boll och en hall att spela i då.

– Du får sätta på dig en väst och vara med i det gröna laget, säger Kari Lainio, före detta bankdirektör och den i gruppen som sköter den ack så viktiga uppgiften att dela upp lag.

– Det måste vara någorlunda jämnt, annars är det inte så roligt, konstaterar Kari och drar snabbt de lika få som enkla regler de spelar efter.

Spelytan känns gigantisk för undertecknad, redan efter ett par rejäla ruscher har jag blodsmak i munnen och efter tidigt underläge med 0-4 hyfsar vi till förlustsiffrorna till 7-11 innan timmen är slut.

– Det blev ovanligt ojämnt i dag, men jag trodde nog att du skulle vara lite bättre, säger Kari och tittar på mig med en rejäl skopa glimt i ögat.

Hur viktigt är det att vinna?

– Klart det är viktigt, svarar någon.

– Inte för mig, jag vill röra lite på mig – om vi vinner eller inte spelar ingen roll, säger Anders Hellberg.

Efter dusch och en snabb matchanalys drar gänget till lokalt konditori för att äta frukost tillsammans.

– Det här är lika viktigt som själva spelet, säger Kent Sedin och beställer in en semla till kaffet medan övriga föredrar smörgåsar.

De spelar även trav tillsammans och där är det Anders Hellberg som sköter tipsen – och det med ganska stor framgång får jag höra.

– Vi har även åkt på någon whiskyresa tillsammans och ibland spelar vi kort ihop, säger Kent Sedin.

Bland herrarna finns såväl knegare som tjänstemän och åldersspannet under dagens spel är hela 40 år med Robert Nyberg som yngst i gänget med sina 26 och Leif Gustafsson som ålderman med sina 66.

– Det är intressant att då och då umgås med äldre farbröder, säger Robert och flinar glatt.

Är tjejer portförbjudna eller?

– Nej då, Lisa brukar vara med någon gång ibland, men annars är det mest herrar. Det har bara blivit så...

Har ni plats för fler i gruppen?

– Ja, någon till skulle vi behöva.

Vad krävs för att vara med?

– Vi vill ha folk med bra inställning – och inte för mycket testosteron.

Folk börjar bli färdiga och det är dags att dra hem till sitt.

Flera i gänget har tidigare varit aktiva i fotboll, friidrott och just innebandy och förutom lördagspasset i Djurgårdsskolan fyller de ut motionsbehovet med bland annat golf, badminton, löpning och pass på Friskis & Svettis.

– Dyk gärna upp fler gånger, du är hjärtligt välkommen, säger Kent innan vi skiljs åt.

"Kanske läge att träna upp flåset ett snäpp först", tänker jag under bilfärden hemåt.

Fast tusan vad kul det var och vilka sköna lirare jag fick lära känna.

Historik

Innebandy i någon form har spelats i Sverige sedan slutet av 1960-talet och ännu tidigare i Nordamerika. Från början användes det som en lekfull träningsvariant för bandyspelare. Den 21 september 1979 grundades Sveriges första innebandyklubb Sala IBK i Sala, detta anses också vara starten av innebandy som en mer organiserad, egen sport.

I oktober 1980 spelades det första svenska riksmästerskapet i innebandy i Västerås. 18 lag ställde upp och inför svenska tv-sportens kameror segrade laget JiTe från Åstorp i Skåne.

Den 7 november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet, innebandyns första nationsförbund, då som en del av Svenska Landhockeyförbundet tills man i november 1985 valdes in som den 58:e medlemmen i Riksidrottsförbundet.

Spelet började spridas i världen, och har fått störst fäste i Sverige, Finland, Tjeckien, Norge och Schweiz.

Den första VM-turneringen spelades i Sverige 1996. I ett fullsatt Globen (15 106 åskådare) vann Sverige VM-finalen över Finland med 5–0. Efter denna publiksuccé började sporten växa mycket snabbt och i dagsläget finns över 120 000 licensierade spelare i Sverige.

Källa:Wikipedia

Om innebandy

Man behöver inte kunna en massa krångliga regler för att spela innebandy - även de som aldrig sysslat med bollsport kommer lätt in i spelet.

Dyr och sofistikerad utrustning krävs inte heller, tvärtom är det en mycket billig sport att utöva. Det enda som behövs är en klubba, ett par innegympaskor och bekväma kläder. Den ihåliga bandybollen är mycket lätt, liksom klubborna av plast. Så spelarna riskerar inte att bli skadade av hårda puckar, välpumpade läderbollar eller hockeyklubbor av trä.

Spelet passar för alla åldrar.

En annan fördel är att det inte behövs någon speciell plan eller hall. En vanlig gymnastiksal fungerar bra för amatörlaget. Många tycker också att det är en fördel att innebandy spelas inomhus, jämfört med t ex fotboll där man ibland tvingas spela i regn och rusk.

Källa: iFORM

annons

Mest delat denna vecka