"Det känns tryggare än på länge"

14 spelare under kontrakt och 16 med utgående när säsongen snart summeras. Men samtidigt ser det bättre ut än på länge för AFC.

Sportchefen Nemanja Miljanovic är nöjd över att ha stommen kvar på kontrakt även nästa säsong.

Sportchefen Nemanja Miljanovic är nöjd över att ha stommen kvar på kontrakt även nästa säsong.

Foto: Per Danielsson / TT

Fotboll2019-10-22 18:27

Fotbollsåret börjar närma sig sitt slut för AFC Eskilstuna och fortfarande lever hoppet om allsvenskt spel 2020. Samtidigt pågår inventeringen av truppen inför kommande säsong.

– Det känns tryggare än på länge. Vi har stommen kvar samtidigt som vi har många unga spelare på kontrakt. Men det viktigaste nu är att veta var vi hamnar, om det blir Allsvenskan eller Superettan. Först då kan vi gå vidare med förhandlingarna, säger sportchefen Nemanja Miljanovic.

Vid en koll på truppens kontrakterade spelare över nästa säsong handlar det i dagsläget om 14, där två av dem sitter på långa kontrakt (till 2021): målskytten mot Sundsvall senast, Samuel Nnamani och mittfältstalangen Ismet Lushako.

– Det har varit viktigt för klubben då båda under året har dragit till sig intresse främst från utländska klubbar. Samuel gjorde 12 mål för oss i Superettan och har gjort sju mål hittills under sitt första år i Allsvenskan. Eftersom han har varit så betydelsefull för oss under året har det varit viktigare att behålla honom, men för hans egen utveckling skulle det nog vara bra att ta nästa steg i karriären, säger Miljanovic och fortsätter:

– Ismet gjorde debut i år och har spelat med Kosovos U21-landslag. Har man de egenskaper som 19-åring och spelar i Allsvenskan är man definitivt intressant på marknaden men vi får se vad som händer efter säsongen.

Hela 16 spelare har utgående kontrakt där bland andra Gustav Jarl och lagkaptenen Anel Rashkaj är några som klubben gärna vill förlänga med. Dock finns det andra klubbar som är intresserade av duon. 

– Vi vet att andra klubbar finns med i bilden men det är helt klart spelare som vi vill ha kvar.

Att klubben sedan en tid tillbaka skriver längre kontrakt med spelare är en medveten strategi som också gav möjlighet till försäljningarna under sommaren av Ousmane Camara (Vålerengen) och Felix Michel (AIK).

– Så är det helt klart och försäljningarna har varit helt nödvändiga för oss ekonomiskt. Det tar något år innan man hittar den balansen men helst skulle vi vilja ha 15–16 spelare under kontrakt. Sedan är det heller ingen omöjlighet att vi når upp till det när säsongen är över, säger sportchefen som hoppas på att flera spelare vill förlänga sina kontrakt.

– Det är två omgångar kvar av serien som är helt avgörande för vilka som stannar och inte.  Så det måste vi får klart med innan vi går vidare med nya spelare.

Anel Rashkaj har gjort tre säsonger för AFC Eskilstuna men sitter nu på ett utgående kontrakt. Klubben hoppas att 30-åringen förlänger inom kort.
Anel Rashkaj har gjort tre säsonger för AFC Eskilstuna men sitter nu på ett utgående kontrakt. Klubben hoppas att 30-åringen förlänger inom kort.
Fakta

Spelare med utgående kontrakt: Ole Söderberg (mv), Mihail Ivanov (mv),  Ihor Levchenko (mv), Soya Takahashi (b), Gustav Jarl (b), Sandro Tsveiba (b), Michael Anaba (mf),  Ferid Ali (mf), Christian Miljevic (mf), Anel Raskaj (mf), Luka Mijaljević (f), Mehmed Dresevic (b, utlånad till Ljungskile) och Mamadou Koyaté (mf, utlånad till Boden).

Inlånade spelare med utgående kontrakt: Dzenis Kozica (f) Djurgården, Pavle Vagic (mf), Adi Nalic (mf) båda Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!