• Här är hela måndagsgänget samlat inför boulespelet med SPF Seniorerna i inomhusbanorna i Munktellarenan. Foto:
  • Hans-Jörgen Opperud är den som håller i trådarna – här sitter han och bockar för så att alla betalat dagens spelavgift på 20 kronor. Foto:
  • Ann-Marie Wedholm och Francis Anderstedt är två av många kvinnor som gillar det här med boule – och riktigt duktiga var duon också, kan vi avslöja. Foto:
1/

"Det tar sina 10 000 timmar att bli riktigt bra i boule"

Dagsform
annons

Redan på 1940-talet introducerades boulesporten så smått i Sverige. Det var framför allt invandrade fransmän och Prins Bertil som gjorde den känd i breda kretsar.

Sedan ett antal år tillbaka är Hans-Jörgen Opperud ansvarig när SPF Seniorerna i Eskilstuna samlas för att spela boule i Munktellarenan under vintertid och i parken vid Klosters kyrka under sommartid.

– Jag har drygt 70 personer på min lista och det brukar dyka upp 30-40 stycken en normal speldag, säger Hans-Jörgen medan en strid ström av människor lägger sin tjuga på hans bord innan de blir avprickade i protokollet under den måndagsförmiddag vi besöker boulegänget i Munktellarenan.

– Vi blev 32 spelare i dag, jämnt och bra, konstaterar Hans-Jörgen kort senare och tar fram den kortlek som ska fördela gänget till 32 tvåmannalag.

– Det är bra att lotta fram lagen så att man får nya medspelare varje gång, annars är risken stor att de som känner varandra sedan tidigare spelar ihop hela tiden, fortsätter han.

Spelet pågår i 90 minuter med en kort fikapaus däremellan.

– Det här har blivit en naturlig träffpunkt för många och det sociala är kanske det viktigaste, men visst ger det oss lite motion också, säger Hans-Jörgen.

Är du en bra boulespelare?

– Nej, det kan jag inte påstå, vissa dagar går det riktigt bra, men jag får nog räknas som en medelmåtta. Precis som i många andra sporter tar det sina 10000 timmar att bli riktigt bra i boule. Men en bra grej med boule är att man kan bli bättre hela livet.

Församlingen består av allt från nyblivna pensionärer till folk som är uppe och snuddar vid 90-årsstrecket – stämningen kring banorna kan beskrivas som en blandning av koncentration och glada tillrop.

Dessutom är många av spelarna riktigt skickliga och prickar bort motståndarkloten gång efter gång.

Under fikapausen slår jag mig ned hos Ann-Marie Wedholm och Francis Anderstedt – två kvinnor som spelat boule i flera år.

– Jag har spelat i Eskilstuna Boule Pétanque tidigare, men nu kör jag här i stället, säger Ann-Marie som var med i SM när det gick här i Eskilstuna 2007.

– När jag blev pensionär ville jag ha något att göra – och det blev bland annat boule, säger Francis.

Vad är det bästa med sporten?

– Det sociala – man träffar många trevliga människor. Det är trevlig miljö med både unga och gamla människor som sysslar med olika saker här i byggnaden.

Hur bra är ni?

– Medelbra får vi nog säga – det går lite upp och ner, vissa dagar kan det gå riktigt bra.

Men ger det er verkligen någon vidare motion?

– Jo då, vi går ju här fram och tillbaka i en och en halv timme.

– Och jag går ju både hit och hem också – fast jag bor rätt så nära, säger Francis och skrattar.

Under vintern spelar de alltså inomhus och under sommarhalvåret är det parken vid Klosters kyrka som gäller.

– Det är charmigt på båda håll, men visst är det mysigt ute i parken när solen skiner, säger Ann-Marie innan kaffestunden är över och spelet är igång igen.

Har ni plats för fler spelare – hojtar jag till Hans-Jörgen innan jag lämnar gänget?

– Jo då – men de måste vara medlemmar i SPF.

Då vet ni.

Spelet

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter. Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelet sker i form av:

Singel: (en mot en) tre klot per lag

Dubbel: (två personer mot två personer) tre klot per person

Trippel: (tre personer mot tre personer) två klot per person

Boule

Boule eller pétanque är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Gräsmattor och sandstränder är mindre lämpliga för boule.

annons

Mest delat denna vecka