Nej, det handlar inte om ett polerat dansgolv i regnbågens alla färger. Inte heller V-tecken framför ögonen eller toner av Amii Stewarts "Knock on Wood". Nej, det handlar om drifting.

– Vi ville ha ett namn som folk kommer ihåg. Ett namn som inte har någonting med drifting att göra. Discodans var perfekt, säger Långe-Mikael Andersson som är en av arrangörerna.

Ute vid GTR Motorpark låg röken tät och lukten av bränt gummi var ytterst påtaglig. Discodans arrangeras för första gången i år, men det handlar inte om att vinna.

Artikelbild

– Tanken med Discodans är att förarna ska få visa upp sig och ha lite skoj på banan, så kallad frikörning. Så det är inga domare och inga vinnare som vid vanliga tävlingar, säger Långe-Mikael.

Under fredagen var det öppen körning och vem som ville kunde testa på att köra på banan, samt möjlighet för förarna att visa upp sina bilar på speedwaybanans innerplan. På lördagen var det sen dags för proffsen att via vad de gick för.

– Vi har två olika grupper under lördagen. I Stanceklassen är det fokus på körstilen. Man kör snyggt helt enkelt. Det är också där som de mer "klassiska" driftingbilarna finns. I Proklassen är det proffsen som kör. Då går det undan, säger Långe-Mikael.

En av förarna i Proklassen var Eskilstunagrabben Kim Fors som till vardags tävlar för Gröndal MSK.

Artikelbild

– Vi är här för att ha det roligt. Det finns väldigt många tävlingsevent inom sporten men välidgt lite frikörning. Framför allt för oss med lite häftigare bilar, säger Kim som kör en Nissan S13 med 850 hästkrafter som han har byggt själv.

Varför håller du på med drifting?

Artikelbild

– Jag tycker det finns en frihet i sporten. Det är dessutom en bra publiksport där man ser från start till mål. Det är ju inte som vanlig racing utan mer bedömningar och parkörning med mera. Lite som bilsportens Freestyle.

Hur många däck går det åt under en säsong?

Artikelbild

– Det är många. Förra året gjorde jag av med 220 däck.

Totalt körde drygt 110 bilar på banan ute på GTR Motorpark under helgen och det var inte bara svenskt bland deltagarna.

Artikelbild

– Vi har tre förare från Norge och en från Finland med bland förarna. Det är väldigt roligt att det sprider sig utanför Sveriges gränser, säger Långe-Mikael.

Årets Discodans är dock inte det enda driftingarrangemanget ute på GTR Motorstadion i sommar. Den 10-11 augusti går årets tredje SM-deltävling av stapeln på banan. På plats då för att göra upp om segern finns Kim Fors.

Artikelbild

– Jag tror att jag har ganska stora möjligheter att hamna högt upp. I förra deltävlingen i Skara kom jag på en andra plats och inför slutfinalen i Sundsvall i slutet på augusti hoppas jag på en topplacering.

Discodansen lockade många åskådare och ska man tro Långe-Mikael Andersson så kommer arrangemanget leva kvar länge.

– Vår tanke är att det ska vara ett återkommande event. Vi vet att det finns ett stort intresse för det här. I år har det gått över förväntan och vi är extremt nöjda med allting. Så förhoppningsvis bjuder vi upp till dans även nästa år.