– Jag vet inte om jag borde säga det här eller inte, ingen i Sverige vet om det här.

Det blir tyst.

I andra luren sitter Alex Ryssholm, juristen som blev affärsman som blev kontroversiell fotbollsbas. Ända sedan han drog i gång sitt projekt Athletic football club academy, AFC, för tio år sedan har Ryssholm varit under mediernas luppar. En oortodox resa genom seriesystemet tog klubben hela vägen till Allsvenskan, en unik lagflytt tog klubben till Eskilstuna och ett utmanade av föreningssveriges heliga 51-procentsregel placerade Alex Ryssholm mitt i stormens öga.

Artikelbild

| En 20-årig Alex Ryssholm poserar i Karakumöknen där han tillbringade 1,5 år som värnpliktig.

”Skicka bussryssen och hans fakelag till ett sibiriskt Gulag.”

Som den röda mattans antites rullades banderollerna ut till tonerna av taktfasta ramsor, match efter match. Kritiken var vass från start och har ännu inte på något sätt tappat sin udd. På sociala medier är tonläget än mer uppskruvat, reaktionerna mot AFC i allmänhet och Ryssholm i synnerhet har stundom tagit sig hatiska former. I samband med AFC Eskilstunas bortamatch mot Malmö FF den 1 juli blev det personligt för Alex Ryssholm.

Ett pip, en vibration. Han plockar upp telefonen – ett nytt meddelande. Avsändare okänd. Budskapet är tydligt: ”Lämna alla dina uppdrag i AFC annars kommer vi hem till dig och skär halsen av dig och din familj”.

Jag är fel person att hota.

Det finns inget facit på vilka känslor ett mordhot väcker hos en individ, hur man reagerar när någon försöker rasera muren kring din trygghetszon. För Alex Ryssholm innebar det där hotet en mental transport decennier tillbaka i tiden, ett anonymt meddelande som väckte mörka minnen till liv.

Artikelbild

Alex Ryssholm, ordförande för AFC Eskilstuna.

Han tar ett djupt andetag och bryter tystnaden.

– Okej, jag släpper det här till dig nu. Det stämmer att jag var jurist i Ryssland, men jag jobbade även i tio år som polischef och bekämpade organiserad brottslighet.

Artikelbild

Den omsusade fotbollsbasen Alex Ryssholm spanar ut över AFC Eskilstunas hemmaplan Tunavallen.

– Du förstår säkert vad jag menar med organiserad brottslighet.

Han menar maffian. Det anonyma meddelandet bleknar.

Artikelbild

| Alex Ryssholms dotter Olga reste vid 18 års ålder med tåg från Sankt Petersburg till Moskva där hon senare hittades livlös.

– Jag kommer från en hård miljö i Ryssland där jag fick mycket värre hot. När jag kom till Sverige med sina stolta demokratiska traditioner trodde jag aldrig att det skulle upprepa sig. Nu vill jag visa att jag inte är rädd för dem som skickade det där hotet, jag är inte rädd för något.

– Jag är fel person att hota.

Artikelbild

Sovjetunionens forna ledare Nikita Khrushchev och Leonid Brezhnev sida vid sida. Khrushchev var regeringschef mellan 1953 och 1964. Brezhnev tog över och ledde landet fram till 1982.

Han mejlar en svartvit bild på en man i 30-årsåldern, med bister uppsyn och polisuniform. Under bilden står det: ”Operative polischefen Alexej [efternamn] gjorde en lysande karriär vid inrikesministeriet MVD:s våldsrotel i Leningrad”.

Bilden talar sitt tydliga språk och Skatteverket bekräftar: Alexej är Alex Ryssholm. Hans ursprungliga efternamn vill inte Ryssholm få utskrivet i tidningen.

Artikelbild

| En bild på Alex Ryssholms ID-kort från den tid då han var operativ polischef vid inrikesministeriet MVD:s våldsrotel i dåvarande Leningrad.

Bilden är ifrån ett mycket gammalt exemplar av tidningen Expressen. Men han ville inte gärna prata om det förflutna efter att ha bosatt sig i Sverige. Det är fortfarande känsligt. Han har burit på den i 30 år av en anledning.

Många har försökt rota i mitt förflutna, men ingen har fått tag på det här.

Artikelbild

Stjärnor, hammaren och skäran, klassiska symboler för kommunismen. En ideologi som Alex Ryssholm inte kände sig bekväm med.

– Det här kommer nog som en chock för alla. Inte ens mina kompisar i Ryssland vet vem jag var då. Många har försökt rota i mitt förflutna, men ingen har fått tag på det här.