• Alex Ryssholm, en omstridd fotbollsledare med ett minst sagt annorlunda förflutet. Foto:
  • Den omsusade fotbollsbasen Alex Ryssholm spanar ut över AFC Eskilstunas hemmaplan Tunavallen. Foto:
  • Alex Ryssholm, ordförande för AFC Eskilstuna. Foto:
1/

DOKUMENT: Alex Ryssholm om sitt hemliga förflutna: "Ett felsteg och jag var död"

DOKUMENT

Han är Sveriges mest omtalade fotbollsledare i Sveriges mest omtalade fotbollslag. Men i ett land som inte längre finns och i en verklighet han helst vill glömma var Alex Ryssholm en annan man, med ett annat namn. Nu berättar AFC-basen om sitt hittills okända tidigare liv. Om att stå i fronten i kampen mot den sovjetiska maffian, vägen ut från våldet och dotterns mystiska död.

— När man bygger karriär måste man tänka på sin familj, annars får man ångra det under resten av sitt liv.

– Jag vet inte om jag borde säga det här eller inte, ingen i Sverige vet om det här.

Det blir tyst.

I andra luren sitter Alex Ryssholm, juristen som blev affärsman som blev kontroversiell fotbollsbas. Ända sedan han drog i gång sitt projekt Athletic football club academy, AFC, för tio år sedan har Ryssholm varit under mediernas luppar. En oortodox resa genom seriesystemet tog klubben hela vägen till Allsvenskan, en unik lagflytt tog klubben till Eskilstuna och ett utmanade av föreningssveriges heliga 51-procentsregel placerade Alex Ryssholm mitt i stormens öga.

”Skicka bussryssen och hans fakelag till ett sibiriskt Gulag.”

Motståndet mot AFC Eskilstuna har varit tydligt från läktarhåll under Allsvenskan. Så här såg det ut när AFC spelade borta mot IFK Göteborg. Foto:

Som den röda mattans antites rullades banderollerna ut till tonerna av taktfasta ramsor, match efter match. Kritiken var vass från start och har ännu inte på något sätt tappat sin udd. På sociala medier är tonläget än mer uppskruvat, reaktionerna mot AFC i allmänhet och Ryssholm i synnerhet har stundom tagit sig hatiska former. I samband med AFC Eskilstunas bortamatch mot Malmö FF den 1 juli blev det personligt för Alex Ryssholm.

Ett pip, en vibration. Han plockar upp telefonen – ett nytt meddelande. Avsändare okänd. Budskapet är tydligt: ”Lämna alla dina uppdrag i AFC annars kommer vi hem till dig och skär halsen av dig och din familj”.

Jag är fel person att hota.

Det finns inget facit på vilka känslor ett mordhot väcker hos en individ, hur man reagerar när någon försöker rasera muren kring din trygghetszon. För Alex Ryssholm innebar det där hotet en mental transport decennier tillbaka i tiden, ett anonymt meddelande som väckte mörka minnen till liv.

Han tar ett djupt andetag och bryter tystnaden.

– Okej, jag släpper det här till dig nu. Det stämmer att jag var jurist i Ryssland, men jag jobbade även i tio år som polischef och bekämpade organiserad brottslighet.

– Du förstår säkert vad jag menar med organiserad brottslighet.

Han menar maffian. Det anonyma meddelandet bleknar.

– Jag kommer från en hård miljö i Ryssland där jag fick mycket värre hot. När jag kom till Sverige med sina stolta demokratiska traditioner trodde jag aldrig att det skulle upprepa sig. Nu vill jag visa att jag inte är rädd för dem som skickade det där hotet, jag är inte rädd för något.

– Jag är fel person att hota.

En bild på Alex Ryssholms ID-kort från den tid då han var operativ polischef vid inrikesministeriet MVD:s våldsrotel i dåvarande Leningrad. Foto:

Han mejlar en svartvit bild på en man i 30-årsåldern, med bister uppsyn och polisuniform. Under bilden står det: ”Operative polischefen Alexej [efternamn] gjorde en lysande karriär vid inrikesministeriet MVD:s våldsrotel i Leningrad”.

Bilden talar sitt tydliga språk och Skatteverket bekräftar: Alexej är Alex Ryssholm. Hans ursprungliga efternamn vill inte Ryssholm få utskrivet i tidningen.

Bilden är ifrån ett mycket gammalt exemplar av tidningen Expressen. Men han ville inte gärna prata om det förflutna efter att ha bosatt sig i Sverige. Det är fortfarande känsligt. Han har burit på den i 30 år av en anledning.

Många har försökt rota i mitt förflutna, men ingen har fått tag på det här.

– Det här kommer nog som en chock för alla. Inte ens mina kompisar i Ryssland vet vem jag var då. Många har försökt rota i mitt förflutna, men ingen har fått tag på det här.

Alex Ryssholm beskriver 80-talet som "galna tider" i Ryssland. Tider då landet var hårt plågat av en stark maffia och en tid då han, som en av de yngsta polisofficerarna i Leningrad (numera Sankt Petersburg), på nära håll fick uppleva skarpa hot och dödligt våld.

Sankt Petersburg (som tidigare hette Petograd och Leningrad) är Rysslands näst största stad. Foto:

Sankt Petersburg olika namn

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med 5,2 miljoner invånare. Staden grundades 1703 av tsaren Peter den store. Mellan åren 1914 och 1924 hette staden Petrograd, därefter gick staden under namnet Leningrad fram till 1991 då namnet Sankt Petersburg åter togs.…

Källa: Wikipedia.

Alex Ryssholm suckar, det smärtar att riva upp gamla sår och det finns tydligt saker han egentligen inte vill prata om. Till flera medier har Ryssholm berättat att hans son Max utsattes för ett misslyckat kidnappningsförsök under familjens tid i forna Sovjet. En bil stannade till och okända män försökte dra in Max, han var inte mer än tre-fyra år då. Den gången slutade det lyckligt. Vad Ryssholm dock aldrig pratat om är den fasansfulla familjetragedin när han under mystiska omständigheter miste ett barn. Olga, dottern, följde aldrig med till Sverige. Hon stannade hos släkt i Ryssland. Ett val som skulle få förödande konsekvenser.

– Alla som kände till min situation rekommenderade henne varmt att följa med till Sverige. Men det gjorde hon inte, hon hade skaffat sig kompisar och var ganska självständig.

– Jag borde ha övertalat henne.

Tåget rullar in till perrongen och 18-åriga Olga kliver på.

Det är tidigt 2000-tal, senhöst, och bara några plusgrader. Inte ens den bronsbeklädde Peter den store på Dekabristtorget kan hindra vintern från att sakta erövra hans stad. Tåget lämnar Sankt Petersburg. Från kupéfönstret får Olga se 635 kilometer av det ryska landskapet susa förbi. Tåget rullar över den mäktiga Volgafloden och förbi den storslagna nationalparken Zavidovo innan det är framme i den ryska huvudstaden.

Alex Ryssholms dotter Olga reste vid 18 års ålder med tåg från Sankt Petersburg till Moskva där hon senare hittades livlös. Foto:

Om Olgas resa startade från Leningradskiy-stationen eller Kurskiy-stationen vet vi inte. Vi vet heller inte om slutstationen i Moskva var Moskovskiy eller Ladozhskiy. Det är mycket vi inte vet. Det enda vi känner till med säkerhet är att resan var den sista Alex Ryssholms dotter gjorde. I Moskva hittades hon livlös.

– Hon var helt frisk, somnade och vaknade aldrig igen.

Jag tror att hon blev förgiftad eller fick en dödlig narkotikainjektion.

Vad som egentligen hände den där dagen i Moskva vet inte Alex Ryssholm. Han har fört en tröstlös jakt på svar.

– Jag använde alla kontakter jag hade för att försöka ta reda på vad som hade hänt. Problemet är att det skedde i Moskva.

Allt han har kvar är en smärtsam ovisshet och gnagande misstankar.

– Hon dog under väldigt konstiga omständigheter. Vi fick aldrig någon tydlig diagnos och ingen tror på att det gick till på det sätt som vi har fått det beskrivet.

– Jag tror att hon blev förgiftad eller fick en dödlig narkotikainjektion. Jag tror inte hennes död var naturlig.

Tror du maffian var inblandad?

– Man vet aldrig vad som ligger bakom händelser, jag har mina misstankar men jag vill inte prata så mycket mer om det. Det som hände min dotter var mitt fel som pappa, jag skulle ha visat henne mer uppmärksamhet.

– Jag var för upptagen med mitt jobb och med att göra karriär. Jag hade inte så mycket tid för min familj, det är det värsta man kan göra. Som pappa borde jag ha tagit hand om henne mer. När man bygger karriär måste man tänka på sin familj, annars får man ångra det under resten av sitt liv.

För tio år sedan startade Alex Ryssholm en fotbollsakademi, i dag basar han över ett allsvenskt fotbollslag. Foto:

Han är fåordig, sorg är ibland svår att sätta ord på.

– Jag vill inte prata mer om det där. Det är en del av mitt liv, det går inte att ta bort. Jag ångrar mycket att det hände, men det gjorde det och jag har överlevt det.

Det anonyma hotet tar åter plats på näthinnan.

– När de hotar mig väcker det vissa känslor. Jag har en dotter i dag som är 14 år, så det kunde inte ha varit värre. Jag avslöjar det här för att om någon tänker fortsätta i samma takt mot mig och min familj ska de veta att jag tar det på allvar.

Han vet en del om allvar, Alex Ryssholm. Han föddes i en bister tid under sammanbitna premisser.

Sovjetunionens forna ledare Nikita Khrushchev och Leonid Brezhnev sida vid sida. Khrushchev var regeringschef mellan 1953 och 1964. Brezhnev tog över och ledde landet fram till 1982. Foto:

I juli 1942 rullande pansarvagnarna in och i sju månader höll tyska trupper Rostov-na-donu i ett fast grepp. Staden vid floden Don i södra Sovjet låg strategiskt placerad och Hitlers armé hade inga planer på att släppa den ifrån sig lättvindigt. 27 000 judar och civila sovjetiska medborgare avrättades i en massaker signerad SS Einsatzgruppe D. Ett stenmonument med fem plågade ansikten och en utsträckt arm mot skyn står som ett smärtsamt minne i Zmiyovskaya Balka – ormarnas ravin. När krutröken hade lagt sig och det andra världskriget var över tog det tio år innan Rostov-na-donu åter var på fötter.

Det var en kommunistisk diktatur som styrde hela landet. Man fick inte säga sin åsikt.

Där, i industristaden som precis rest sig ur ruinerna, växte Alex Ryssholm upp. Staden, precis som resten av landet, präglades av stalinismen trots den nytillträdde Sovjetledaren Nikita Chrusjtjovs tydliga avståndstagande från Josef Stalins terror. Tomma ord enligt Alex Ryssholm som ser tillbaka på livet i Chrusjtjovs Sovjet som en mörk tid.

– Under Stalin hade vi alltid mat och det var på sätt och vis ett öppet samhälle. Den tråkigaste tiden var under Chrusjtjov och Brezjnev. Det var likadant varje dag och det kändes som att det aldrig skulle ändras. Det var ett grått liv, vi levde i en gråzon.

– Det var en kommunistisk diktatur som styrde hela landet. Man fick inte säga sin åsikt, det minns jag väldigt väl. Det sitter kvar.

Alex Ryssholm i AFC Eskilstunas omklädningsrum på Tunavallen. Foto:

Vårt telefonsamtal har bytts mot en konversation i AFC Eskilstunas nybyggda kansli på Tunavallen. Det upplysta AFC-emblemet på väggen i trappen gnistrar och den nyinköpta skärmen i A-lagets omklädningsrum ger nästan biovibbar. En materiell verklighet fjärran Alex Ryssholms uppväxt.

– Jag hade en ganska tuff ungdom, kom från en fattig familj och växte upp utan min far. Min mor jobbade dag och natt och jag gick på internat tillsammans med hemlösa barn och andra barn från familjer som inte hade råd att ta hand om sina barn.

Jag blev lite av ett gatubarn, jag har tillbringat mycket tid på gatorna.

Alex far var officer och reste från stad till stad, han försvann tidigt ur Alexs liv. Kvar lämnades mamman att försörja familjen.

– Min mamma hämtade mig från internatet på helgen ibland, ibland gjorde hon det inte.

Den knapphändiga uppväxten utan pappa och med en tvunget frånvarande mamma präglade den unge Ryssholm.

– Jag blev lite av ett gatubarn, jag har tillbringat mycket tid på gatorna tillsammans med andra barn.

Det fanns mycket kriminella omkring mig då, men jag blev aldrig kriminell själv.

Han kom att välja en helt annan väg.

När Alex Ryssholm började tredje klass gjorde han det i en vanlig skola, det såg läraren på internatet till.

– Han såg att jag var ett begåvat barn. Han sa till min mamma att hon var tvungen att ta mig därifrån, annars skulle jag degradera.

I skolan hittade Ryssholm rätt och riktade tidigt in sig mot arkitektur. När familjen flyttade till Leningrad fortsatte han sina arkitekturstudier på gymnasiet innan han insåg att det inte var någonting för honom. Istället tog han klivet in i det militära och hamnade som 18-åring på en raketbas i Karakumöknen i Turkmenistan, nära gränsen till Iran och Afghanistan.

– Det var tufft, vi tränade hårt varje dag i 55 graders värme. Asfalten smälte nästan som vatten.

Ett och ett halvt år tillbringade Ryssholm i Karakum, sedan återvände han till Leningrad.

– Jag började 1976 och slutade i april 1978, några månader senare flyttades gruppen till Afghanistan. Många av de som var kvar i gruppen som skickades iväg kom aldrig tillbaka, minns Alex.

  • En 20-årig Alex Ryssholm poserar i Karakumöknen där han tillbringade 1,5 år som värnpliktig. Foto:
  • En 20-årig Alex Ryssholm poserar i Karakumöknen där han tillbringade 1,5 år som värnpliktig. Foto:
1/

Väl tillbaka i Leningrad började Ryssholm studera juridik vid universitetet. Det är då det våldsamma och smått osannolika kapitlet i Ryssholms liv tar sin början.

– Jag vet inte hur de fick tag i mig. Jag var ganska begåvad och kanske visste de det.

Den sovjetiska polismyndigheten ska en dag ha kommit till Alex och frågade om han ville jobba mot kriminalitet. Den 21-årige Ryssholm sa ja och blev del av en speciell grupp som jobbade mot organiserad brottslighet.

– Jag fick en stjärna på axeln och blev polisofficer. Jag var den yngsta operativa chefen i Leningrad. Men jag hade aldrig på mig uniform, jag bekämpade den organiserade brottsligheten inifrån. Det enda fotot på mig med uniform är mitt ID-kort.

Låt oss stoppa bandet för ett ögonblick. En ung juridikstudent som handplockas och utses till officer av det sovjetiska inrikesministeriets våldsrotel. Osannolikt? Självklart. Det tyckte även den svenska säkerhetspolisen, Säpo, som vid Ryssholms flytt till Sverige 1989 kontrollerade honom grundligt – och fann hans historia trovärdig.

”Det finns inget vi betvivlar i hans berättelse. […] Han har behållit sitt lugn och sin förmåga att se objektivt på sin situation hela tiden. Så långt någon kunnat kontrollera hans uppgifter har de varit korrekta. Han ger ett synnerligen vederhäftigt intryck”

Orden kommer ifrån Sigvard Lindqvist, legendarisk tolk och lärare i ryska vid försvarets tolkskola i Uppsala, som fungerade som tolk vid Säpos kontakt med Ryssholm. Utlåtandet står att läsa i Expressens artikel med det där fotot på den unga uniformsprydda Ryssholm.

– Säpo kontrollerade allt för att försäkra sig om att jag inte var en rysk spion. Det är inte vanligt, speciellt inte på den tiden, att en rysk polisofficer flyttar till Sverige. De ställde många frågor, till slut sa de att de trodde mig.

Jag kan säga att jag har sett döden. Det var på riktigt och det var tufft.

Tillbaka i Leningrad 1979. En 21-årig Ryssholm ansvarar för en grupp som vars största uppgift var att jobba mot narkotikakartellerna och den riktigt tunga brottsligheten.

– Det är hemliga uppgifter, men vi skulle få tag på de som jobbade i toppen, de som organiserade det hela. Jag får inte säga så mycket om det här, men jag kan säga att jag har sett döden. Det var på riktigt och det var tufft.

– Värst blev det efter att Sovjetunionen hade rasat, men det började redan under den så kallade Perestrojkatiden. Då började kaoset.

  • Michail Gorbatjov var mannen bakom perestrojka, politiska reformer som skulle skapa ett mer öppet Sovjetunionen. Perestrojka anses av många som en stark bidragande orsak till Sovjetunionens fall. Foto:
  • Michail Gorbatjov var mannen bakom perestrojka, politiska reformer som skulle skapa ett mer öppet Sovjetunionen. Perestrojka anses av många som en stark bidragande orsak till Sovjetunionens fall. Foto:
1/

Att den ryska maffian är stark vittnar en rapport från tankesmedjan European Council on Foreign Relations, som presenterades tidigare i år, om. Enligt den rapporten står den organiserade brottsligheten med anknytning till Ryssland för ungefär en tredjedel av det heroin som säljs i Europa, betydande människohandel och en majoritet av den illegala vapenimporten.

Perestrojka

Perestrojka är den gemensamma termen för de reformer och den nya ideologin som används för att beskriva de stora förändringarna i de ekonomiska och politiska strukturerna i Sovjetunionen. Reformerna hade utvecklats på begäran av sovjetiska kommunistpartiets centralkommittés politbyrå och dess generalsekreterare Jurij Andropov mellan 1982 och 1984. Begreppet är brett förknippat med efterföljande generalsekreterare Michail Gorbatjov som var den som sedan presenterade reformförslagen år 1985. De antogs och inleddes av centralkommittén två år senare. Under perestrojkan introducerades fria och hemliga val inom partiet, med flera kandidater att välja mellan. De första försöken att införa marknadsekonomi gjordes också. Perestrojka tas ofta upp som en anledning till kommunismens fall i Sovjetunionen och Östblocket, och slutet på Kalla kriget. Partiets avsikt var att öka den ekonomiska friheten i Sovjetunionen.

Källa: Wikipedia.

Det var på 80-talet, när Sovjetunionen började knaka i fogarna, som maffian började växa sig stark och att motarbeta den innebar ett stort risktagande.

– Under den tiden hände det mycket hemska grejer. Det var mord på mina bästa vänner och kollegor, mycket grejer jag egentligen inte vill prata om. Saker ingen vet om.

Ryssholm berättar om när maffian mördade hans goda vän och kollega. De kom till hans hem, misshandlade honom brutalt, bröt hans nacke och rullade in honom i en matta. Därefter försökte de gasa ihjäl hans familj som dock lyckades överleva.

Var du själv nära döden någon gång?

– Nära döden? Vad tror du när man är en del av en sådan grupp? Ett felsteg och jag var död.

Stjärnor, hammaren och skäran, klassiska symboler för kommunismen. En ideologi som Alex Ryssholm inte kände sig bekväm med. Foto:

Ryssholms poliskarriär kom till ett abrupt slut när hans principer ställdes mot det kommunistiska styrets hårdföra krav.

– Jag var politisk engagerad mot det kommunistiska partiet. Bekämpade vissa metoder som jag tycker var smutsiga och jag kritiserade vissa saker inom polisen. Det fick jag betala för.

På vilket sätt då?

– Jag var tvungna att göra fula och förnedrande saker, trampa på folk och plocka bort folk på vägen. Men det ville jag inte, jag hade mycket makt men ville inte använda den som man borde inom det kommunistiska samhället.

– De sa att om jag inte gör vissa saker kommer jag inte få jobba kvar eller få ett bra jobb i Ryssland. Det fanns ingen plats för mig om jag inte accepterade deras villkor.

Där och då lämnade Alex Ryssholm polisyrket och sin hemstad.

– Jag var tvungen att flytta från Leningrad till Kaukasien, av personliga skäl, kan man säga.

Maffian släppte aldrig taget, de började pressa mig och familjen mer och mer.

I Kaukasien började Ryssholm arbeta som affärsjurist, men det förflutna gjorde sig ständigt påmint.

– Maffian släppte aldrig taget, de började pressa mig och familjen mer och mer. Vid flera tillfällen gick de in och sökte igenom mitt hus när jag inte var hemma.

Under sin sista tid i Kauskasien levde Ryssholm under livvaktsbeskydd.

– Det var en hänsynslös maffia. Många begåvade affärsmän dödades, var man framgångsrik var man tvungen att skydda sig. Det gick inte att gå ut ensam, det var inget liv, det var bara att existera.

I december 1989 fick Ryssholm nog.

– Jag var på väg till USA och mellanlandade i Sverige och det föll sig så att jag stannade.

Och han tittade aldrig tillbaka.

Alexander Michel (tvåa från vänster) klappar om mittbackskollegan Ludvig Öhman Silwerfeldt när skrällsegern mot Malmö FF (3–1) på Tunavallen är klar. Foto:

Det luktar nytt, allting i rummet är vitt och fräscht. Alex Ryssholm sitter bakåtlutad, med det ena benet över det andra. Sorlet från omklädningsrummet en trappa ner skapar en dov ljuddekor. Det här är hans livsverk. Det är det här han vill bli ihågkommen för. Det är det här som har fått honom att kunna gå vidare.

– Om man ser så mycket hemska saker som jag har gjort vill man göra någonting bra. Jag har sett många hemlösa barn som hamnat i kriminella gäng, men jag kunde inte påverka situationen. Man kan inte leva hela sitt liv med de där tankarna, då blir man tokig.

Jag spenderar mina pengar på min fotbollsakademi, för barnens skull.

Han lutar sig fram mot det vita bordet när telefonen vibrerar. Han har klippt banden till det som var, men han är fortfarande en jagad man. AFC-projektet syns och märks, men Ryssholm för sig lågmält. Det förflutna matchar inte hans uppenbarelse.

– Vissa föredrar att åka på lyxkryssning eller köpa lyxsaker. Jag föredrar det enkla och spenderar mina pengar på min fotbollsakademi, för barnens skull. Jag hade en tuff ungdom och saknade mycket som jag aldrig fick. Nu vill jag betala tillbaka.

Dörren till kansliet öppnas, klubbchefen José Franco kikar in.

– Sitter ni fortfarande här? Ni måste ha hunnit gå igenom hela ditt liv. Stäng bara dörren när du går.

Fyra dagar senare går Alex Ryssholm runt i katakomberna på Friends Arena i Solna. Han har fått se sitt AFC Eskilstuna spela oavgjort mot AIK. Han delar ut ryggdunkar och handskakningar.

– Vi borde ha vunnit, säger han kort när han passerar mig.

Utanför nationalarenan går sensommarkvällen mot sitt slut, hösten ligger i luften. Sex dagar senare besegrar AFC regerande svenska mästarna Malmö FF på Tunavallen. Gladast av alla på innerplan: den forna operativa polischefen vid inrikesministeriets våldsrotel i Leningrad.

Alex Ryssholm är grundare och VD för bussföretaget Bussmarket Sweden AB och ordförande för AFC Eskilstuna. Foto:

Alex Ryssholm

Ålder: 59 år.

Familj: Fru och barn.

Bor: Stockholm.

Yrke: Grundare och VD för bussföretaget Bussmarket Sweden AB och ordförande för AFC Eskilstuna.

Bakgrund: Utbildad jurist som under tio års tid arbetade mot den organiserade brottsligheten i dåvarande Sovjetunionen som operativa polischefen vid inrikesministeriets våldsrotel i Leningrad. Kom till Sverige 1989 och hjälpte Scania att etablera sig i öststaterna, därefter byggde han upp bussföretaget Bussmarket. Gav sig in i fotbollens värld 2007 när han startade fotbollsakademin Athletic football club academy, tio år senare har projektet tagit sig hela vägen till Allsvenskan och Eskilstuna.

Läs mer om dessa ämnen

AFCWEBB_TV