Förra säsongens äventyr i Svenska Cupen blev kort för AFC Eskilstuna. Som allsvenskt lag gick de in den andra omgången men slogs ut av Vasalund, då ett bottenlag i division 1.

Mohamed Buya Turays mål räckte bara till 1–1 vid full tid innan två Vasalundsmål i förlängningen blev avgörande.

Även detta år väntar ett lag i botten av division 1 då Team TG är trea från slutet i den norra serien. Umeålaget har inte vunnit en seriematch sedan den 6 juni. Sedan dess har det blivit sex förluster och två kryss.

Artikelbild

Målvakten Gianluca Curci skadades mot Jönköping i helgen och saknas.

– Jag har full respekt för cupen och Team TG som haft det tungt i division 1. De har inte gått bra på sistone och har flera förluster. Vi måste ha full fokus och vi vill absolut vara med i cupen nästa år för att få bra matcher och nå slutspelet, säger AFC-tränaren Nemanja Miljanovic.

Vid seger är AFC ett av de 32 lag som får spela gruppspel under början av 2019.

Till matchen finns en del frågetecken och skador för AFC:s del. Robert Åstedt, Ferid Ali och Adnan Kojic har alla fotbesvär och saknas. Målvakten Gianluca Curci fick kliva av mot Jönköping senast och vilar. Han lär även stå över helgens match mot Norrby. Inte heller nyförvärvet Bajram Ajeti som debuterade mot Jönköping finns med nu.

– Han blev sjuk och fick lite känningar efter matchen. Vi kommer säkert att vila vissa spelare men samtidigt har vi en bred trupp och flera som kan gå in och det blir nog några rotationer. Gustav Jarl kommer att spela från start och även Oke Akpoveta samt Pelé. Resten får vi se hur vi trixar till det och vi ska absolut ha ett bra lag, säger Miljanovic.

Artikelbild

Ferid Ali är precis som Robert Åstedt och Adnan Kojic fotskadad och vilar.

För Pelés del blir det första tävlingsmatchen med klubben. Portugisen har meriter från högsta ligan i Italien, Portugal, Spanien, Turkiet och Grekland. Han presenterades av klubben den 23 juli och har utöver två matcher med U21-laget suttit på bänken tre gånger i Superettan. Efter fyra veckor med laget är det dags för A-lagsdebut.

– Vi har haft några svåra matcher som mot Halmstad där vi blev en man kort. Mot Varberg borta var det också lite krångligt på grund av vädret och intensiteten. Mot Jönköping valde vi lite andra grejer och nu får vi se hur han klarar sig i en tävlingsmatch då han varit i gång flera veckor. Han ska vara förberedd för match, säger Miljanovic.

Artikelbild

Pelé ska göra sin första match med AFC Eskilstuna i cupmatchen mot Team TG.

Tycker du han har utvecklats hos er?

– Ja, absolut har han gått framåt och har saknat fotbollsträning. Det har han fått och det går framåt. Nu är frågan hur han klarar matcher och matchtempo på en stor plan med att ta löpningar och avsluta. Det tar sin tid.