• Fredrik Lindgren kan se tillbaka på en sagolik vecka där det först blev SM-guld med Smederna och sedan ett VM-brons.
  • Smedstjärnan Fredrik Lindgren har gjort en strålande säsong på världens speedwayovaler.
1/

Efter VM-bronset: "Smederna har absolut en del i framgången"

Speedway

Fredrik Lindgrens drömvecka slutade med ett VM–brons.

– Jag känner en enorm stolthet över mig själv och teamet, säger smedstjärnan.

Lindgren tog sig till semifinal i Torun. En pinne där räckte för att definitivt säkra sin första individuella VM-medalj.

– Känslan att kunna knipa bronset efter den situationen som blev med handskadan är så klart fantastisk. Jag känner också en enorm stolthet över mig själv och teamet för att vi lyckades nå det mål som sattes inför säsongen, med andra ord en podiumplacering, säger Fredrik som valde bort guldfirandet med Smederna för att komma så bra förberedd som möjligt till Polen.

Förmodligen ett bra beslut.

Inför lördagens GP-final hade både Lindgren och polacken Maciej Janowski 98 poäng. Bakom skuggade Greg Hancock på 93. Tvåan Bartosz Zmarzlik hade 114.

Lindgren körde stabilt, bra och smart under kvällen. I sina två första heat blev det andraplatser, i tredje kom han i mål som trea och i fjärde blev det heatvinst. Fredrik avslutade grundtävlingen med en ny andraplats. Därmed behövdes bara en pinne, vilket det också blev, i semin för att medaljen var i hamn.

Stor glädje förstås och Lindgren kan se tillbaka på en drömvecka med SM-guld för Smederna och VM-brons.

– Känslan efter den här veckan är skön och fantastisk när man haft så mycket spänningar och höga förväntningar under en längre tid. Harmoni och gott tillstånd med andra ord, säger han.

Tidigt i augusti tog Fredrik dessutom sitt första individuella SM-guld när mästerskapet avgjorde i Eskilstuna.

Lindgren kom tillbaka på ett starkt sätt efter den svåra skada han råkade ut för i samband med en krasch i England för ett år sedan. Den här säsongen inledde han strålande – inte minst i Sverige och VM-serien. I debuten för Smederna hemma mot Dackarna 8 maj frälste han sin nya hemmapublik och fixade en skön seger med 46–44 i sista heatet. I GP–premiären i Warszawa fyra dagar senare tog han flest poäng av alla, slutade trea i finalen och tog täten i VM-tabellen. I årets andra deltävling blev det seger i Tjeckien och fortsatt ledning. Fredrik, som sedan passerades av Tai Woffinden, kom exempelvis tvåa i Hallstavik och trea i Målilla.

Men efter en krasch i en polsk ligamatch, med en skadad hand som följd, blev det bara två poäng några dagar senare i Gorzows GP. Då petades Fredrik ner från andra till fjärde plats i sammandraget. Till slut vann han ändå kampen om bronset.

Har ditt byte till Smederna någon del i VM-framgången?

– Eskilstuna Smederna har absolut en del i framgången. För att prestera och lyckas måste man trivas på alla plan och jag trivs väldigt bra i båda mina ligaklubbar, säger Fredrik som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med det regerande svenska mästarlaget.

Vad händer nu?

– Tävlingssäsongen är slut och nu väntar en lättare planering för framtiden, en del möten som är inbokade och såklart den berömda guldgalan i Eskilstuna 10 november. Sedan blir det en tid med mer vila och mindre fokus på speedway i cirka tre veckor för att sedan sätta i gång med vinterträningen och planeringen inför nästa säsong.

Smeddansken Niels-Kristian Iversen tog sig till final i Torun men slutade sist där. Tai Woffinden vann före Artem Laguta och Emil Sayfutdinov.

Tidigare under kvällen säkrade Woffinden, trots en tidig krasch, sin tredje VM-titel. I segerintervjun efteråt sa engelsmannen att han troligen hade brutit ett ben i foten.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SmedernaEskilstunaSportspeedway
Relaterat