Eskilstuna United försvarade sitt SM-guld från förra året och efteråt var glädjen stor med kramkalas, segerdans och guldhattar på. Foto: Thomas Paulsson

Ellefors guldhjälte när United vann SM-finalen

Fotboll

Eskilstuna United är fortsatt bäst i Sverige. Under söndagen fixade klubbens talangfulla F19-lag sitt andra raka SM-guld efter 2–1 mot Umeå. Stor hjälte blev Cornelia Ellefors som gjorde båda målen.

— En superrolig avslutning på säsongen, säger Ellefors.

SM-guld, SM-guld, SM-guld – SM-guld!!!

Glädjen var förstås stor i Unitedlägret direkt efter slutsignalen i Vinnarhallen på Bosön.

Tjejerna firade vinsten med kramkalas, dans och guldhattar.

Kort därefter fick lagkaptenen Jonna Giocondi lyfta bucklan till stort jubel och tjejerna fick även rosor.

I fredagens semifinal mot Växjö blev det seger med 2–1 efter underläge med 0–1. Cajsa Åkerberg och Izabell Rydell gjorde målen då. I söndagens final blev det ungefär samma scenario.

Umeå tog ledningen i den 57:e minuten när Helene Schjelderup fick på ett kanonskott utifrån och bollen gick in i krysset.

— Det målet skulle helst inte gå in. Cornelia (målvakten Baldi Sundelius) har varit grymt bra hela helgen så det var skönt att det inte avgjorde.

Fem minuter senare kom kvitteringen. Cornelia Ellefors, som var en av planens bästa spelare, sprang sig fri på högerkanten (som så många gånger förut) och förvaltade Sofia Paulssons fina passning med ett säkert avslut.

— Jag blev jätteglad. Efter att vi släppt in 0–1 taggade vi till extra, säger Västeråstjejen Corneila Ellefors som kom till United för nästan exakt ett år sedan.

Därefter var spelet rejält öppet och båda lagen gick för ett segermål. United hade dock de bästa chanserna genom bland andra Saga Björling och Åkerberg. Med kvarten kvar kom så avgörandet. Den assisterande domaren vinkade för offiside men huvuddomaren vinkade ner flaggan direkt varpå Ellefors fick fritt fram och satte 2–1.

— Det var en bra passning och jag kände att det är väl bara var att köra. Det var ingen som blåste och alla stannade upp. Det var lite oklart men det är bara att köra tills domaren blåser. Jag blev jätteglad när jag insåg att det gilldes, säger Ellefors.

— Det var bra att Cornelia fortsatte att spela. Det är små marginaler, säger tränaren Lotta Hellenberg.

För henne var det sista matchen med gänget och slutet kunde inte ha blivit bättre.

— Jag är så glad och lycklig. Men det viktigaste är att se deras lycka och hur de utvecklats under de här åren. Jag tycker vi har ett väldigt bra spel för att vara ett F19-lag. Tjejerna spelar väldigt moget, säger Hellenberg och fortsätter.

— Vi lämnade tillbaka bucklan förra veckan och tog med oss den igen. Det gillar vi.

United hade ett par skott underkanten av ribban och Umeå prickade ribban.

Åkerberg och Ellefors var ständiga orosmoment. Mittbacken Giocondi gjorde två jättebra matcher och 01-an Saga Björling, som egentligen skulle ha spelat Cup Kommunal men kallades in när varken Matilda Plan eller Elin Rombing kunde lira semin, imponerade stort. Men framförallt var guldet frukten av en laginsats där alla ska ha beröm.

— Det är alltid kul att göra mål men vi vann på att vi spelade bra tillsammans, säger Cornelia Ellefors.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna UnitedSportfotboll

Mest delat denna vecka

Relaterat