19-åriga Emma Larsson från Eskilstuna sätter punkt för den aktiva gymnastikkarriären. Foto:

Emma Larsson slutar: "Jag vet hur mycket det krävs för att vara på den nivån"

Gymnastik

OS-deltagaren från 2016 och en av Sveriges bästa gymnaster genom tiderna, Emma Larsson från Eskilstuna, väljer att avsluta sin karriär.

— Det är lite känslosamt just nu. Men det känns som att det är rätt beslut och något som jag har tänkt på väldigt länge, säger hon.

Efter bland annat deltagande i OS i Rio 2016 väljer nu EGF-stjärnan Emma Larsson att avsluta karriären.

— Alla mina skador spelade så klart in i beslutet. Sedan tappade jag motivationen för jag vet hur mycket det krävs för att vara på den nivån jag var innan. Så det har växt fram mer och mer men jag har väl haft de här tankarna det senaste halvåret, säger Emma Larsson.

Emma har inte tävlat sedan de olympiska spelen, där hon för övrigt kom 35:a. Och efter skadan har det varit lite motigt då hon bland annat opererat menisken i ena knät.

Under sin tid inom gymnastiken har hon mäktat med bland annat ett världscupguld i bom och två silver i bom och fristående. Och sedan var det just det här med OS i Rio förra året.

Jag har verkligen älskat allt med sporten så jag kommer att sakna det mesta.

— Att vara med i ett OS har varit ett mål sedan jag var fem år så det är obeskrivligt att jag fick chansen att fullfölja det. Visst, alla VM-medaljer betyder såklart mycket men OS slår allt, säger 19-åringen och tillägger.

— Jag har verkligen älskat allt med sporten så jag kommer att sakna det mesta.

En som varit med sedan Emma började med gymnastik i femårsåldern är EGF:s chefstränare Helena Andersson Melander.

— Jag har vetat att det här beslutet varit på gång sedan en tid tillbaka. Emma har kommit till en punkt där också jag tror att hon tar rätt beslut utifrån hur hon känt den senaste tiden. Det positiva är att hon har landat i det, beslutet har vuxit fram. Hon känner sig nöjd och nådde OS som var hennes mål.

Helena Andersson Melander fortsätter:

— Men jag är övertygad om att hon skulle kunna komma dit igen. Men för att satsa på OS i Tokyo 2020, som Jonna gör, så fungerar det inte bara att gå och träna lite utan man måste orka och vilja göra det. Det viktigaste är att Emma får känna sig klar för hon har gjort så otroliga resultat under åren.

Emma Larsson. Foto:

Emma har också haft stöd av kollegan Jonna Adlerteg i beslutet.

— Hon har stöttat mig och vi har ventilerat mycket både innan och efter jag tog beslutet.

Med andra ord känns Emmas val att lägga av med gymnastiken genomtänkt och framöver ska hon satsa mer på jobbet på Stadium.

— Nu kommer jag att testa hur det är att vara utan gymnastiken. Så nu ska jag jobba för jag är inte redo att börja plugga ännu. Just nu vet jag inte riktigt vad jag vill bli, säger Emma Larsson.

Vad den förra gymnastiktalangen tar sig för i framtiden är oklart men helt och hållet släpper hon inte Eskilstunas gymnastikförening.

— Jag ska försöka hjälpa till när det behövs, antingen om det är tävling, träningsläger eller bara om de behöver en tränare, avslutar Emma Larsson.

Läs mer om dessa ämnen

Sportgymnastik