Vill locka fler tjejer till Novemberkåsan

Rekordet för antal tjejer i en och samma Novemberkåsa är fyra. Efter årets upplaga i Eskilstuna hoppas arrangörsklubben att det rekordet är ett minne blott. "Målet är fem tjejer till start" säger SMK Södermanlands Johan Nordin.

Om drygt en månad går årets Novemberkåsa av stapeln i Eskilstuna. Inför det satsar SMK Södermanland hårt på både marknadsföring och jämställdhetsaspekt.

Om drygt en månad går årets Novemberkåsa av stapeln i Eskilstuna. Inför det satsar SMK Södermanland hårt på både marknadsföring och jämställdhetsaspekt.

Foto: Jon Alexandersson

Enduro2019-10-23 07:00

Årets Novemberkåsa arrangeras i Eskilstuna av SMK Södermanland. Inför tävlingen har klubben satsat hårt på bland annat marknadsföring och under tisdagsförmiddagen skrevs historia ute vid Volvos demoområde.

– Här gör vi den första promotionfilmen för Novemberkåsan någonsin. Jag har själv en bakgrund inom bland annat koncept- och affärsutveckling och såg att det fanns ett behov av detta inom konceptet Novemberkåsan, säger arrangörsklubben Johan Nordin.

Syftet med filmen är att locka fler deltagare till tävlingen och att filmatiseringen sker ute vid Volvo är inte en tillfällighet. 

– Här körs tävlingens andra sträcka, säger Nordin. 

Planeringen inför kåsan, som avgörs med start och mål vid Gröndal sista helgen i november, tar sin tid. 

– Ungefär ett och ett halvt år har vi lagt på planering och med en dryg månad kvar ligger vi absolut i fas, säger Mikael Pettersson, en av generaldirektörerna för kåsan. 

Anmälan är öppen fram till mitten av november och efter det kan man efteranmäla sig fram till sista måndagen innan. 

– I dagsläget är det runt 70 anmälda och fler kommer det bli, säger Pettersson. 

En annan stor och viktig del i årets Novemberkåsa är jämställdhetsaspekten. 

– Det är något vi jobbar stenhårt med inom hela klubben. Under 100 år har sex, kanske sju damer gått i mål totalt. Max fyra har startat en och samma kåsa. Vårt mål i år är att få fem tjejer till start i Eskilstuna, något vi hoppas kunna uppnå. Jag kan också våga lova att även damklassen ska få ett riktigt fint vandringspris, säger Nordin. 

En av årets kvinnliga deltagare är Ida Didriksson från Köping som tillsammans med Rickard Alun "skådespelar" i promotionfilmen. 

– Jag tycker det är väldigt bra att det satsas på tjejerna. Det var på tiden, säger Didriksson som står inför sin första kåsa.

– Min plan var egentligen att ställa upp först nästa år, men det blev nu istället. Just nu känner jag både lite ångest och förväntan inför tävlingen, säger hon och skrattar. 

Vad ser du fram emot mest under tävlingen?

– Mycket bök och stök. Jag gillar lera så det kommer garanterat bli kul.

Årets tävling kommer även vara klimatkompenserad och det läggs stor vikt vid miljöaspekten. Bland annat kommer sopkärl och granulat finnas längs varje sträcka samt att vid oljespill grävs en yta på en gånger en meter bort. 

Ida Didriksson är en av de kvinnliga deltagarna i årets kåsa.
Ida Didriksson är en av de kvinnliga deltagarna i årets kåsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!