• Fotograf Anders Nilssons inspiration flödade och fick Parken Zoos marknadschef Camilla Delac till att kalla på maskinisten. Helt plötsligt hamnade hemmahoppen på SM, Johan Taléus och Maja Åskag, i årets nyhet bland åkattraktionerna "Flygfärden". Foto:
  • Camilla Delac, Jörgen Landin, Lennart Karlberg, Maja Åskag och Johan Taléus är laddade inför årets SM i friidrott den 24-26 augusti. Foto:
1/

Eskilstuna laddar för folkfest

Friidrott

När Eskilstuna slår upp portarna för Friidrotts-SM på Ekängen under nästa veckoslut väntas det storpublik. Efter de svenska EM-framgångarna ställer hela den svenska eliten upp i mästerskapet.

– Ja, om vi tittar i startlistorna är det bara EM-guldmedaljören och stavhopparen Armand Duplantis som inte kommer. Utöver det, kommer alla de bästa till Eskilstuna, säger SM-generalen Jörgen Landin.

Under onsdagens presskonferens på Parken Zoo andades det stor optimism inför Friidrotts-SM i Eskilstuna den 24-26 augusti.

– Eskilstuna har ju en stor erfarenhet av tidigare arrangemang med SM och veteran-VM men även junior-EM 2015 som var väldigt framgångsrikt. Så med den succén i ryggen var det inte så svårt att övertala kommunen att ställa upp på att vara med på ett SM också, säger Lennart Karlberg i organisationskommittén.

Friidrottsförbundet får även bra stöd från näringslivet.

– Vi hade ett bra samarbete med Parken Zoo under junior-EM. Och de är med även i år plus andra sponsorer som bland andra Sparbanken Rekarne, Outokumpu och Volvo. Så det känns väldigt bra att ha fått det stödet, tillägger han och utnämner tävlingarna som årets folkfest.

För hemmahoppen, 15-åriga trestegshopparen Maja Åskag, som debuterade på SM förra året, och den mer rutinerade längdhopparen Johan Taléus ser det intressant ut. För Maja Åskag som hoppade 12,95 senast på ungdoms-SM är formen på topp.

– Jag var dessförinnan på mitt första ungdoms-EM och är väl inte helnöjd med mitt reslutat. Det var hård konkurrens men jag tar helt klart med mig erfarenheten. Nu under SM är målsättningen att hoppa runt 13 meter och kanske vara med och slåss om en medalj, säger talangen från Råby-Rekarne.

Johan Taléus, som har ett silver i ungdoms-VM från 2011 högst upp på prishyllan, har haft en trög inledning på året med 7,25 som bäst.

– Det har börjat trögt i år men nu känns det betydligt bättre. Vi får hoppas att det lossnar rejält på SM och som det ser ut nu får jag kriga om en tredjeplats, säger Taléus, som får sällskap i längdhoppsgropen av Michel Tornéus och Thobias Nilsson Montler som båda tog sig till final på EM.

– Jag har inte tävlat på hemmaplan under en så här stor tävling tidigare så det ska bli jättekul att få visa upp sig inför släkt och vänner. Dessutom brukar jag prestera som bäst när det är mycket publik, säger 24-åringen som tävlar för Eskilstuna Friidrott.

Tävlingsdagarna lockar också många till Eskilstuna, allt från lokala stjärnor till EM-medaljörer. Lägg därtill en hel del funktionärer och ledare.

- Vi räknar med 650 aktiva och 400 ledare. Sedan har vi en stor organisation med 270 funktionärer under SM och halva styrkan från junior EM finns kvar så det känns bra. Jag brukar säga det, att allt som händer under själva tävlingsbiten och det som händer innanför staketet sköter nästan sig självt. Det är den lilla biten men sedan är mycket runt omkring med allt från mediebevakning till hotell och transporter, säger Jörgen Landin och fortsätter:

– Vi har dessutom avtal med elva hotell i Eskilstuna och i närområdet och alla har nästan fullbelagt.

Publikrekordet på 13 000 från junior-EM 2015 kan nog vara ett minne blott om man tolkar SM-generalen rätt.

– Det är lite kul för när vi hade SM 2007 hade vi 12 000 på läktaren och gången innan var jag också med. Det var 1988 och då var SM på Tunavallen och då var det samma siffra, så det är en magisk siffra det där, runt 12 – 13 000. Och när vi nu kan bjuda på riktigt bra tävlingar och en massa stjärnor så tror vi att det blir mycket publik.

Några av alla friidrottsstjärnor som kommer till SM

Daniel Ståhl, diskus

Simon Pettersson, diskus

Andreas Kramer, 800 meter

Angelica Bengtsson, stavhopp

Khaddi Sagnia, längdhopp

Michel Torneús, längdhopp

Linus Thörnblad, höjdhopp

Thobias Nilsson Montler, längdhopp

Fanny Roos, kula

Lovisa Lindh, 800 meter

Sofie Skoog, höjdhopp

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaSportFriidrott
Relaterat