Munktellarenan är en välbesökt plats där massor av ungdomar tränar varje vecka, främst under vinterhalvåret. Sporter som bangolf, skytte, bordtennis, friidrott, innebandy och boxning har sin verksamhet i lokalerna. Det finns även skolor som genomför sina idrottslektioner där.
Men arenan har även blivit ett tillhåll.
– I samband med när kylan kom så sökte sig hemlösa till oss. De sitter ju oftast bara stilla utan att göra något, de söker värme och tar sig in på toaletterna. Några av dem har väl missbruksproblem så vi har vid några tillfällen hittat en kanyl, säger Camilla Delac.
Hon säger vidare att det varit ett problem från och till.
– Vi har ju koll och ser direkt när de kommer in. Vi har en rutin nu där man alltid ringer en medarbetare när vi säger till dem och sedan att vi ringer Avarn (bevakningsföretag). Vid något tillfälle har vi ringt polisen också. Vi tar det på stort allvar eftersom vi har så pass mycket barn som kommer till oss.
Camilla Delac förklarar att de tagit upp problemet med säkerhetsavdelningen. Låsrundan görs på ett helt annat sätt än tidigare. I samarbete med bland annat polis, Kfast och skolan mitt emot har man vid två tillfällen gått en trygghetsrond runt området. Detta för att hitta sätt att minimera de oönskade besöken.
– Jag tror att det handlar om att vi har allmänna toaletter som man kan gå in på. Nu när våren och värmen kommer är problemen mindre men vi tittar också om vi ska börja låsa toaletterna. När det är jättekallt ute blir det här ett större problem.
När någon, exempelvis ur städpersonalen, hittar en kanyl eller annat olämpligt slängs det snabbt.
– Sånt där tar de bort direkt, vi har en städrutin när de väl hittat det.
Bland annat används speciella handskar och ibland stängs även den aktuella toaletten.
Hur ofta hittar ni något sådant som kanyler?
– Jag tror jag känner till att det hänt två eller tre gånger den här säsongen, säger Camilla Delac.
Har ni fått mycket påstötningar från föräldrar eller ungdomar själva om de här problemen?
– Jag har inte fått någonting och det får jag i så fall via arenavärdarna, det är de som träffar på de här människorna och även pratar med besökarna. Jag tror vid något tillfälle, det kan vara flera, har besökare kommit och sagt att "nu sitter det obehagliga personer där". Men vi försöker ta tag i dem direkt, de vet ju att de inte får sitta där och försvinner när vi säger till.
Är det säkert för barn som idrottar i Munktellarenan att gå på toaletten?
– Ja, det är det. Vi har personal på plats hela tiden som går runt och tittar, säger Camilla Delac.
Finns de här problemen på andra arenor, både inomhus och utomhus, i Eskilstuna?
– Nej, inte vad jag känner till.
Delac tystnar ett tag och säger sedan:
– Det är ju ett oerhört tragiskt problem som vi tar på största allvar, det är människor i svår kris som kommer till oss. Vi har kopplat in väldigt många andra instanser så det är med ett stort samarbete vi försöker ta tag i det här.
Munktellarenan är, med vissa undantag, öppen för allmänheten varje vardag under hela året från tidig morgon till 20.00 på kvällen. Under helgerna är tiderna 09.00 till 17.00.
Eftersom det finns två entréer, en på å-sidan och en mot Lokomotivet, får det till följd att många personer som exempelvis ska till badhuset passerar genom arenan. Tidigare har kommunen även haft problem med ungdomsgäng som stökat i Munktellarenan.