De nuvarande sponsoravtalen mellan moderbolaget Eskilstuna Kommunföretag AB och elitklubbarna United, Smederna och Guif undertecknades 2014 och går ut vid årsskiftet 16/17 respektive halvårsskiftet 2017.
Under perioden får Smederna totalt 900 000 kronor medan United och Guif får vardera 2,1 miljoner kronor.
Avtalen kan sägas upp i förtid. Utbetalningarna förutsätter bland annat att klubbarna undviker skandaler, som att idrottsutövare fälls för dopning. En grundförutsättning för att avtalen ska fortlöpa är att föreningarna "har en sund ekonomi och fullgör alla ekonomiska åtaganden såsom skatter och avgifter". Ingen av de tre föreningarna har för närvarande några skatteskulder eller restförda skatteskulder hos Kronofogden. Att såväl Guif som Smederna har ekonomiska bekymmer är dock ingen hemlighet.
De sponsrade föreningarna har förbundit sig att "så tidigt som möjligt" underrätta kommunen "vid händelser eller situationer som leder till negativ publicitet". I avtalet namngivna styrelseledamöter ska underrätta Kommunföretags vd Tommy Malm om händelser som kan äventyra avtalet.
I vilken utsträckning har du informerats om exempelvis Smedernas oförmåga att betala ut lön till sina förare?
– Smederna hörde av sig i början av året och man redovisade det ekonomiska läget. Vi ska ha ett uppföljande möte i början av april, säger Tommy Malm.
Eskilstuna United innehar som bekant toppositionen beträffande idrottsliga prestationer och förmåga att locka publik. United blev tvåa i Damallsvenskan och överlägsen etta i publikligan. Kanske finns det en delförklaring i de krav som ställs på klubben. Minst tre damspelare från A-laget förväntas ställa upp i sponsorsammanhang under tre till fyra timmar vid maximalt tio tillfällen under en säsong. För Guif räcker det med två spelare vid tio tillfällen och tidsåtgången är inte specificerad. För Smederna räcker det med en förare och en ledare vid totalt sex tillfällen.
Eskilstuna United ska dela ut 28 VIP-biljetter per hemmamatch, det är samma biljettantal och frekvens som Smederna och Guif har att förhålla sig till. Men till skillnad från Guifavtalet nämns inte biljettvillkoren kring eventuellt Europacupspel i Uniteds avtal.
Är det en blunder eller trodde ni inte att United skulle tillhöra toppen i Damallsvenskan?
– Jag tror inte att vi har tänkt överhuvudtaget. United hade just gått upp i Damallsvenskan när avtalet skrevs och laget har överträffat alla förväntningar, säger Tommy Malm.
Guif har en viss särställning i sammanhanget. I sponsoravtalet mellan Kommunföretag AB och handbollsklubben finns en formulering som saknas i de två andra avtalen. Av den framgår att Guif utgör "en förebild som genom hållbara värderingar stärker Eskilstunas attraktivitet och bygger stolthet bland invånarna".
Bygger United och Smederna inte stolthet?
– Föreningarna har själva fått lyfta fram olika delar som de vill ha med. Avtalstexterna har inte landat i exakt samma formuleringar. Men det finns ingen baktanke eller värdering kring att formuleringen saknas i de fallen.
De tre storklubbarnas sponsoravtal innehåller nästan identiska grundkrav på motprestationer från klubbarnas sida. Kommunens stadsvapen och de kommunala bolagens loggor ska synas i diverse sammanhang som på dräkter, skyltar, hemsidor och affischer, i programblad, klubbarnas hemsidor och på dräkter. Ett specifikt motkrav är dock unikt och enbart kopplat till Smederna. Speedwayföreningen ska förutom matchbiljetter även överlämna 20 halsdukar eller tröjor per säsong.
Vad ligger bakom motkravet på halsdukar?
– Sannolikt är det Smederna som själva har erbjudit att halsdukarna kan ingå som en rimlig del.
Stämmer det att fribiljetterna enbart går till de kommunala bolagens kunder?
– Jag vet inte exakt hur de används, säger Tommy Malm och överlåter frågan till ekonomichefen Hassan Eftekhari.
– Biljetterna fördelas mellan Kommunfastigheter och Energi och miljö. De går till de bolagens kunder men i något fall kan biljetter ha lottats ut bland personalen. De går aldrig till politikerna, säger han.