Så dyr är barnens fotboll – skiljer 18 000 mellan lagen

En kartläggning, som tidningen gjort, av medlems- och spelaravgifter visar att det kan skilja flera tusen kronor beroende på i vilken fotbollsförening du placerar ditt barn.
– Vi kanske är lite för billiga, säger Jimmy Fagré, ordförande i Stenkvista GoIF.

"Vi har diskuterat om att vi kanske är lite för billiga", säger Stenkvista GoIF:s ordförande Jimmy Fagré.

"Vi har diskuterat om att vi kanske är lite för billiga", säger Stenkvista GoIF:s ordförande Jimmy Fagré.

Foto: Krister Rubensson

Eskilstuna2025-06-08 05:32
  • En kartläggning visar stora skillnader i kostnader för barnfotboll i Eskilstuna – från 4 400 kr hos Stenkvista GoIF till 22 500 kr hos IFK Eskilstuna för den som spelar i klubben mellan 6 - 16 års ålder.
  • Skillnaderna beror på faktorer som ägande av anläggningar, avlönade tränare och resor till matcher.
  • Stenkvista GoIF satsar på tillväxt med ideella krafter och har ökat antalet ungdomslag från två till sju på sex år.

Det blir allt dyrare att idrotta i Sverige – det visar en undersökning som Riksidrottsförbundet har tagit fram.

I Eskilstuna är fotboll den mest populära sporten bland barn och ungdomar. Men när tidningen kartlägger kostnaderna visar det sig att medlems- och spelaravgifterna varierar kraftigt beroende på vilken förening barnet tillhör. 

Tidningen frågade 15 klubbar i Eskilstuna vad det kostar att spela i föreningen från 6 till 16 års ålder?

Bland de tio som svarat sticker en ut – Stenkvista GoIF – som är fem gånger billigare än den dyraste klubben.

– Det har säkert att göra med att vi äger vår anläggning själva. Samtidigt har vi diskuterat om vi kanske är lite för billiga, säger ordföranden Jimmy Fagré som även är tränare för föreningens 13- och 14-åringar.

Hos Stenkvista GoIF kostar det totalt 4 400 kronor att spela ungdomsfotboll under elvaårsperioden.

Men för att nå hemmaborgen Gyllingsvallen behöver du ta dig en bit utanför centrala Eskilstuna. Har du tur passerar du både kor och hästar innan du når ditt mål – Hällberga.

Gyllingsvallen i Hällberga är platsen där Stenkvista GoIF huserar.
Gyllingsvallen i Hällberga är platsen där Stenkvista GoIF huserar.

Tillsammans med samarbetsklubben Ärla IF har Stenkvista omkring 100 aktiva barn. Ungdomsverksamheten har vuxit kraftigt de senaste åren, mycket tack vare bollskolan som startade för några år sedan.

– När jag började fanns det knappt två ungdomslag. Nu har vi sju grupper, från bollskola upp till 14-åringar. Det har ökat med ett 50-tal barn, säger Fagré.

Klubbens upptagningsområde är främst Ärla och Hällberga, vilket också påverkat avgiftsnivåerna.

Trots små marginaler går föreningen runt ekonomiskt, men allt hänger på ideella krafter.

– Vi går plus minus noll, kanske med några kronor över. Vi klarar oss men vi är i varje fall ingen rik klubb, säger Fagré.

Föreningens framtidsvision är tydlig: att bygga upp ett juniorlag och ha barn i alla åldrar så att seniorlagen kan fyllas på naturligt.

– Visionen som jag haft sedan vi drog igång ordentligt är att vi så småningom skulle få upp ett juniorlag och ha barn i de flesta åldrarna nedåt så att vi naturligt kan fylla på i våra seniorlag. Det har varit min vision ända sedan jag tillträdde för sex år sedan.

Vår sammanställning visar att IFK Eskilstuna är den förening där du får betala mest, totalt 22 500 kronor under samma period, tätt följt av Eskilstuna City på 21 600 kronor.

Pierre Kubalski är ordförande i IFK Eskilstuna.

– Jag tror en förklaring kan vara att ni räknar upp till 16 års ålder, vi har några lag som gått upp och spelar i Division 1 och då blir det en dyrare avgift i och med en del långa resor till matcherna. Jag kan ju exempelvis jämföra med Kvicksund som jag har lite koll på där man bara spelar mot klubbar i närområdet. En annan anledning skulle kunna vara att vi har avlönade tränare i åldersklasserna över, säger han.

Är det dyrt att spela fotboll i IFK?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har inte hört om någon som klagat på det heller. Vi försöker hålla oss på en låg nivå för de allra yngsta också, så skulle vi ligga snett på det där får du gärna höra av dig igen så får vi titta på det.

AFC Eskilstuna, som är den förening i kommunen som nått högst upp i seriesystemet på herrsidan, har den senaste tiden valt att fokusera på de äldre åldersgrupperna på ungdomssidan.

Det gör att föreningen i dagsläget bara kan redovisa kostnader i fem åldersgrupper.

– Vi kommer att göra om framöver så att vi bara har lag från 15 år och uppåt, säger AFC:s medieansvarige Peter Harich.

– Anledningen är att det finns för många klubbar i staden och vi vill inte ta ungdomar från de andra föreningarna utan vi vill vara så schyssta som möjligt. Men det handlar också om att det är svårt att få tag i ledare speciellt eftersom vi har en viss kravsättning i och med att vi är en akademi.

Den enda renodlade damföreningen, Eskilstuna United, ligger på totalt 18 450 kronor. 

I de flesta fall är medlemsavgiften en låg summa i förhållande till spelaravgiften. Viktigt att nämna är att det hos vissa föreningar ingår exempelvis tränings- och matchkläder och/eller högt utbildade tränare. Många av föreningarna, som Södra FF, har även mängdrabatt om en familj har flera aktiva barn i verksamheten. Hos Södra ligger maxtaket på 1 500 kronor per år.

De flesta av Eskilstunas klubbar bedriver sin verksamhet på kommunens anläggningar vilket medför kostnader i form av planhyror.

Priset för att lira boll

Nedan följer en lista på hur mycket det kostar i medlems- och träningsavgifter för ditt barn att spela fotboll, från sex till 16 år, i tio av Eskilstunas klubbar.

AFC Eskilstuna: 13 600 kronor (AFC kan bara redovisa kostnader för fem årskullar).

BK Sport: 13 900 kronor (Klubben har inga lag i åldrar 14-15 år).

Eskilstuna City: 21 600 kronor. 

Eskilstuna United: 18 450 kronor (Kostnaden om spelaren når akademilaget, A3).

IFK Eskilstuna: 22 500 kronor.

Skogstorp GoIF: 15 900 kronor. 

Stenkvista GoIF: 4 400 kronor. 

Södra FF: 8 800 kronor. 

Torshälla-Nyby IS: 11 400 kronor.

Triangelns IK: 12 600 kronor. 

Av 15 tillfrågade klubbar fick vi svar från tio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!