• Jonna Adlerteg och Rosanna Ojala ska under tre månader träna tillsammans. Båda gymnasterna har OS 2020 som det stora målet. Foto:
  • Jonna Adlerteg och Rosanna Ojala trivs i varandras sällskap. Foto:
  • Jonna Adlerteg och Rosanna Ojala ska under tre månader träna tillsammans. Båda gymnasterna har OS 2020 som det stora målet. Foto:
1/

Finsk stjärna tränar i Eskilstuna med vännen Adlerteg

Gymnastik

Stjärnan Jonna Adlerteg har fått en ny träningskompis. Under tre månader ska den hårdsatsande finskan Rosanna Ojala, 23, vara i Eskilstuna. Siktet för båda är inställt på OS 2020.

— Det är kul att få träna med en god vän varje dag, säger Ojala.

— Jätteroligt. Det lättar upp lite på träningarna, säger Adlerteg.

För ett tag sedan tog Jonna Adlertegs nära vän och träningskompanjon Emma Larsson beslutet att lägga av med gymnastiken. Men nu har Jonna­ fått sällskap av en finsk stjärna. För drygt två veckor sedan kom Rosanna Ojala till Eskilstuna.

– Jag har varit här två gånger tidigare­ på camps och jag har gillat det väldigt mycket, säger Ojala när vi tittar in på torsdagsförmiddagens pass i Vilstahallen

– Hemma har vi bra faciliteter och här finns det också det. Men i Finland tränar jag bara med min coach. Jag behöver en träningskompis och Jonna är perfekt.

Koncentrationen är på topp när ­tjejerna nöter på akrobatiska konstnummer under ledning av Sebastian Melander.

– Sebastian är en väldigt bra coach. Jag gillar hans stil att jobba med gymnaster. Han vet vad han gör och är bra på att hantera personerna också. Han kan lära ut teknik och hur man blir en stark gymnast. Sebastian har öga för att se vad som är fel och han vet hur man rättar till det. Han är verkligen professionell, säger Rosanna Ojala.

Känslan är att hon stortrivs i sin nya omgivning.

– Det är nära Finland, kulturen är ganska lik och det gick lätt att flytta hit. Sedan har jag en underbar värdfamilj som gör allt för mig. Min värdmamma pratar finska och jag vet att det bor många finländare här. Det får mig att känna mig trygg och inte ensam i världen, säger Rosanna och skrattar.

– Jag gillar staden, man går inte vilse så ofta... Människorna här är artiga och snälla. Allt är bra.

Hon har varit kompis med Jonna i många år.

– Det är kul att få träna med en god vän varje dag. Hon har en fantastisk ­attityd och är 100 procent koncentrerad hela tiden. Det ser jag upp till och försöker ta efter. Sedan har hon en väldigt ren teknik i barr. Hon har lite svårare program än mig och det är perfekt. Jag lär mig snabbt när jag ser hur någon annan gör.

Glädjen är ömsesidig. Adlerteg gillar att ha Ojala här.

– Det är jätteroligt. Det lättar upp lite på träningarna och det är kul att ha någon att prata med. Rosanna är så driven i sin egen träning och det är inspirerande att träna med en sån person, säger Jonna.

Tillsammans tränar tjejerna 25-30 timmar i veckan och mellan passen umgås de också en del. Ibland blir det mat hemma hos Jonna. Ibland ”sightsing” i centrum för Rosannas skull.

– Vi har varit ute på stan och hängt mest, säger Jonna.

Rosanna Ojala har varit med på en rad stora tävlingar. Hon har drabbats av några tunga skador genom åren men nu är kroppen helt kry. Hon är även stavhoppare med 3,90 som personligt rekord.

Ojalas gymnastikmål det här året är finska mästerskapet i maj, EM i augusti­ och VM i oktober.

– OS 2020 i Tokyo är det både jag och Jonna har som mål på lång sikt, säger Rosanna.

Tror du att ni båda når OS?

– Ja, det är tanken i alla fall, säger ­Jonna.

Med tanke på satsningen vore det ingen större skräll om Ojala återvänder till Eskilstuna i framtiden efter att den här perioden är över ...

Du kanske blir kvar här för alltid?

– Who knows, säger Rosanna och skrattar.

Gillar vatten och filmjölk

Namn: Rosanna Ojala.

Ålder: 23 år.

Bor: Eskilstuna och Tammerfors.

Nationalitet: Finsk.

Familj: Tre lillebröder, mamma och pappa. Bor just nu hos en ”lovely” värdfamilj i Eskilstuna.

Största meriter: Guld i barr i Nordeuropeiska mästerskapen. NM-guld i mångkamp. Har deltagit i tre VM och sex EM.

Förebild: Jag tar saker från många olika gymnaster, gärna äldre, som Cătălina Ponor och Vasiliki Millousi. Min styrka är att jag kan vara mig själv.

Lyssnar på: Gillar finsk musik. Nu försöker jag hitta bra svensk musik också och gör en del spellistor. Jag vet vem Zara Larsson är.

Ser på: Gilmore Girls.

Äter: Tortillas hemma. Men nu blir det mycket annat, pappan

i min värdfamilj lagar jättegoda rätter som jag inte ätit förut.

Dricker: Vatten och filmjölk.

Aktuell: Tränar i Eskilstuna ihop med Jonna Adlerteg. Det långsiktiga målet är OS i Tokyo 2020.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaJonna AdlertegSportgymnastik
Relaterat