Peter Glas arbetar som fystränare åt bland annat Svenska handbollslandslagen och Eskilstunalaget Guif. Han vill lyfta fram kolhydraternas vikt vid träning när många andra enbart pratar om protein. Han påpekar att han pratar primärt ur idrottarens perspektiv.
– 40 till 60 procent av ditt energiintag ska vara kolhydrater, hävdar han och fortsätter:
– Om du som elitidrottare tränar hårt, upp till tre timmar om dagen, behöver du få i dig sex till tio gram kolhydrater per kilo kroppsvikt, det betyder att om du väger 80 kilo behöver du få i dig så mycket som 800 gram kolhydrater varje dag. Om du tränar en timme om dagen behöver du fem till sju gram per kilo kroppsvikt.
Vad händer om man inte får i sig rätt mängd kolhydrater?
– Det gäller att hitta rätt mängd för att balansera kroppen. För mycket energi ger en risk för negativ viktökning, och för lite gör att kroppen slår av vissa funktioner för att använda energin där den behövs som mest, konstaterar Peter Glas.
Är det en bra väg för idrottare att ta kosttillskott för att komma upp i rätt värden?
– Det handlar om att hamna i energibalans, för att optimera prestationen. Hur når vi dit om vi inte kan eller orkar äta mer?
– Om du ska ta kosttillskott ska du vara mycket vaksam över vad de innehåller. Som elitidrottare måste man alltid vara väldigt noga med vad man stoppar i sig, man bär själv yttersta ansvaret, konstaterar Peter Glas och tillägger:
– Mat går i första hand och bör täcka det dagliga behovet! Men för en elitidrottare som har stora krav på 4000-6000 kalorier om dagen så blir det enorma mängder mat att äta.
Många tar så kallade PWO före träning för att orka mer, vad anser du om det?
– PWO, eller prestationshöjande medel, ger ju en effekt. Jag avfärdar det inte men jag skulle inte rekommendera mina idrottare att ta det heller, förklarar Peter Glas och fortsätter:
– Jag försöker undvika tillskott så mycket som möjligt för att minska risken att idrottarna får i sig något av misstag. Om jag ska rekommendera något måste jag vara 100 procent säker på att det är riskfritt.
Det finns en organisation som heter Informed-sport, de testar kosttillskott för att säkerställa att de är rena från förbjudna substanser.
Om Informed-sport har godkänt ett kosttillskott, skulle du då rekommendera det?
– För mig är riktig mat prio ett. Att äta mer mat och dricka juice till maten för att öka kolhydratintaget är bättre än kosttillskott, de flesta behöver inte annat än mat. Men om de har godkänt ett kosttillskott så känns det trovärdigt, konstaterar Peter Glas.
– Många gånger är man seg eller trött när man kommer till gymmet, men om man kör ordentligt från start drar systemet i kroppen i gång och då kommer kraften och orken också, menar han och tillägger:
– I stället för att köpa en dryck ska man fundera på om man äter och dricker ordentligt under dygnet, gör man det så går det bättre.
Du är fystränare åt handbollslaget Guif i Eskilstuna, använder de kosttillskott?
– Guif tillhandahåller inga kosttillskott till spelarna i föreningen.
Om man tränar direkt på morgonen, ska man äta något innan då?
– Man ska alltid bryta fasta innan man tränar, och fasta har man ju på natten. Men det kan räcka med ett glas mjölk och en banan innan du går ner till gymmet.
– Om du tränar flera pass om dagen är det viktigt att du snabbt får i dig kolhydrater och protein direkt efter passet.
För att få i sig mycket kolhydrater är det viktigt att välja rätt sorts mat för att inte behöva äta jätteportioner.
Vad rekommenderar du att man äter till maten för att få i sig mycket kolhydrater?
– Pasta och ris! Det är pasta eller ris och bröd som jag föredrar för att få i sig rätt mängd kolhydrater, genom potatis krävs enorma mängder. På 100 gram innehåller pasta 27,5 gram kolhydrater, långkornigt ris 24,6 gram och potatis endast 17,5 gram kolhydrater, konstaterar Peter Glas.
Om man ska nämna något om protein, kan du ge några bra tips där?
– Om man äter en normal kost så kan man få i sig det man behöver (se faktaruta). Ett tips är att ta ett eller två glas mjölk innan du går och lägger dig för att kroppen ska ha tillgång till protein under natten, förklarar Peter Glas och avslutar:
– Studier har visat bäst effekt på att dela upp proteinintaget på fem-sex tillfällen. Om man ska ha i sig 150 gram om dagen så ska man försöka få i sig 20 till 30 gram protein per måltid.