Luciarullet 40-årsjubilerar– vi tv-sänder klassikern

På söndag är det 40-årsjubileum för Luciarullet K-G:s minne i Ekebygropen. 120 förare finns med i tävlingen som vi sänder direkt på ekuriren.se. "Vad häftigt!", säger Anita Pentell som fortfarande är tävlingsledare för klassikern.

Eskilstuna MK:s Anita Pentell är tävlingsledare även den här gången när klubben arrangerar den 40:e upplagan av sin luciatävling, som såg dagens ljus 1981, i Ekebygropen.

Eskilstuna MK:s Anita Pentell är tävlingsledare även den här gången när klubben arrangerar den 40:e upplagan av sin luciatävling, som såg dagens ljus 1981, i Ekebygropen.

Foto: Johan Petersson

Folkrace2021-12-08 20:01

1981 kom folkracesporten till Sverige. Det hela startade med några provtävlingar i Västerås och 13 december samma år hade Eskilstuna MK sitt första luciarace.

– Det kommer jag ihåg som om det var i går. Det var 28 grader kallt på morgonen och det hade snöat i stort sett hela natten innan, berättar Anita Pentell som var tävlingsledare redan den gången med efternamnet Vesterberg.

84 startande fanns med då och förarna hade det kämpigt att få igång sina bilar på grund av kylan men alla lyckades till slut.

– Det var rätt fantastiskt måste jag säga.

Historisk segrare blev Lasse Gustavsson från Västerås som vann C-finalen, B-finalen och A-finalen. 

I helgens jubileumsrace kommer 120 förare till start. Fler kan inte EMK ta emot – på grund av mörkret.

– Vi måste ha A-finalen på plattan senast halv tre och så länge inget händer går det bra och vi har klarat det under alla år. Det beror mycket på att vi har suveräna funktionärer (cirka 65 behövs för att genomföra "rullet"), säger Anita Pentell.

Tävlingen sänds alltså direkt på ekuriren.se. När vi berättade nyheten för Pentell utbrast hon:

– Vad häftigt! Det var verkligen roligt.

Som en aptitretare sänder vi även lördagens Luciarace, där man för ovanlighetens skull kör i par (man och kvinna tillsammans), från Jönköping. Båda helgens tävlingar startar 09.30 och för att kunna se dessa behöver du vara prenumerant.

Redan från starten för 40 år sedan har Eskilstunas lussetävling alltid avslutats med luciasången.

– Om du vinner eller är med i en final måste du ställa upp i ett luciatåg och det har väl varit med blandad framgång. Vi korar en lucia (vinnaren i A-finalen) varje år och det har varit allt från skäggiga gubbar till yngre grabbar, säger Pentell. 

Har du någon favorit till segern i år?

– Tomas Johansson (Rasbo) har vunnit vår luciatävling tre gånger, senast 2017. En annan som alltid är vass är Pelle Wilén (Strängnäs AMS). Sedan har vi några av våra egna rallyförare som ska vara med.

En speciell start blir det också ...

– Det är en kille som fyllt 30 år som grabbarna ordnat en bil till, säger Pentell och berättar att det handlar om ingen mindre än en av Sveriges bästa kartläsare, EMK-aren Andreas Johansson.

– Men hur han är i folkrace vet jag inte.

EMK:s Tommy Jonsson, som körde den första luciatävlingen och som vann 1984, skulle ha ställt upp i år men han har tvingats lämna återbud.

2011 lades K-G:s minne till bakom Luciarullet. Det var för att hedra den bortgångne transportläraren, K-G Jansson, på Rekarne som var Ekebybanans upphovsman. 

När ni drog igång det här, trodde du att det skulle hålla på i 40 år?

– Nej, det tror jag inte att jag trodde men man hoppades ju alltid, säger Anita Pentell och fortsätter: 

– Folkracesporten har förändrat sig väldigt mycket genom åren. Kostnadsmässigt, bilarna ... det har kommit till festivaler med värstingbilar. Grundtanken var väl inte att det skulle se ut så här efter 40 år.

Anita Pentell säger att årets Luciarullet nog blir hennes sista som tävlingsledare.

– Min plan är att 40 år får räcka.

Jag tror du redan för några år sedan sa till oss att du inte skulle fortsätta ...

– Jag vet (skratt). Det är svårt att lämna när jag vet att man behövs och att det är så himla roligt också men nån gång måste det ta slut.

Här är programmet från luciatävlingens premiär i Ekebygropen 13 december 1981.
Här är programmet från luciatävlingens premiär i Ekebygropen 13 december 1981.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!