• Svenskt jubel efter vinst i herrarnas andra playoff-match till VM mellan Sverige och Nederländerna på Kristianstad Arena. Foto:
  • Sveriges Hampus Jildenbäck och Jim Gottfridsson med förbundskapten Kristján Andrésson under herrarnas andra playoff-match till VM mellan Sverige och Nederländerna på Kristianstad Arena. Foto:
  • Foto:
1/

Förre Guifspelaren sköt Sverige till handbolls-VM

Handboll

Förlusten mot Nederländerna i det första kvalmötet skakade om Sverige – dock inte värre än att VM-biljetten kunde säkras hemma i Kristianstad. Blågult vann returmötet med 26–20 och dubbelmötet med totalt fem bollar.

De svenska handbollsherrarna förlorade oväntat borta mot Nederländerna i lördags i det första mötet i kvalet till VM i Tyskland och Danmark i januari 2019. Nere i 's-Hertogenbosch föll blågult med 24–25.

I returen i handbollsmetropolen Kristianstad visade dock vinterns EM-silvermedaljörer Sverige upp ett helt annat spel inför 4 360 åskådare. Hemmalaget trampade ifrån i princip omgående. Vid ledning med 2–1 knappt fem minuter in på matchen svarade blågult för fem raka mål och bakåt stämde det mesta. Minst sagt.

Försvaret och målvakten Mikael Appelgren höll nollan i drygt nio minuter och Sverige rann ifrån till en 7–1-ledning.

Appelgren hade 14 räddningar i första halvlek, en räddningsprocent på 66 procent.

– Han visar att det är den här nivån som han håller. Det är inte konstigt att han räddar 14 i en halvlek mot Nederländerna, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson till TV3.

– Och i första halvlek hjälpte de andra spelarna honom att bli bättre.

Nästa stora ryck svarade högersexan Mattias Zachrisson för. Inom loppet av två och en halv minut satte den tidigare Guifspelaren fyra raka mål fram till ledning med hela nio bollar. Efter lite svenskt slarv i slutet av halvleken kunde dock Nederländerna reducera två gånger om till blågul ledning i paus med 14–7.

I andra halvlek ryckte Nederländerna upp sig. Med knappt tio minuter kvar av matchen ledde bortalaget halvleken med 9–8, men när Jerry Tollbring satte sitt fjärde straffkast och Albin Lagergren kort därefter utökade till ledning med 23–16 i returmötet var VM-biljetten i praktiken säkrad. Till slut blev det 26–20 till Sverige och totalt 50–45 i dubbelmötet.

Gottfridsson säger att hemmaplan gjorde att det blev seger.

– Hemmaplan ger de extra procenten. Nu var vi på tårna till 110 procent. Vi är det bättre laget och ska vinna klart, säger han till TV3.

Sverige är därmed klart för sitt åttonde, av tio möjliga, VM under 2000-talet. Sverige var inte kvalificerat till VM 2007 och 2013. I det senaste, i Frankrike i fjol, kom blågult sexa.

Zachrisson stod totalt för sju av de svenska målen. Daniel Pettersson från Eskilstuna med ett förflutet i Guif var uttagen till landslagssamlingen men var inte med på planen under någon av matcherna mot Nederländerna.

VM-kval, match 2:2

Sverige–Nederländerna 26–20

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

GuifHandboll
Relaterat