• Malin Olofsson Bierfeldt tog arrangörsklubben Hällbybrunns enda förstaplats när hon klockades för 24.41 i D15–16-klassen. Foto:
  • Att få i sig dryck är viktigt när man har slitit i skidspåret. Här syns bland andra Hällbys Hanna Mikulska med startnummer 53. Foto:
  • Hemmaåkaren Josefine Johnsson stakar sig fram med fokuserad blick i lördagens tävling. Foto:
1/

"Förutsättningarna var bästa tänkbara"

Skidor

Hällbyrundan har kämpat mot vädrets makter i många år.

Men den här gången kom snön och kylan i exakt rätt tid och därför hittade tävlingen "hem" till igen.

— Det var första gången sedan 2011, säger nöjde Jörgen Johnsson i arrangörsstaben.

Tanken var Hällby IP, snöbrist gjorde att man flyttade till Vilstas konstgjorda slinga – men så kom snön och det blev Hällby trots allt. Beslutet togs på torsdagskvällen, runt 1,5 dygn innan det var dags.

— Vi hade fyra–fem minusgrader och kunde köra på våra ordinarie slingor. Förutsättningarna var bästa tänkbara helt enkelt, berättar Jörgen.

Men efter många säsonger med klen snötillgång har det tunnats ut rejält bland ungdomar som vill tävla i längdskidåkning.

— Det har nästan varit tröstlöst faktiskt. Direkt det kommer lite kyla så märker vi att det finns ett jättestort intresse, många kommer och vill vara med i våra barngrupper då, säger Jörgen Johnsson men tillägger:

— Fast att hålla på med en sport som man inte vet om man kan utöva varje år gör att bara de mest inbitna vill vara med i tävlingar.

Därför blev det bara fem deltagare i den ungdomsklass som lockade flest, H15–16.

Men de som ställde upp fick i alla fall uppleva en ljuvlig tävlingsdag och några lokala segrare blev det också.

Värdklubben Hällbybrunns enda förstaplats tog Malin Olofsson Bierfeldt i D15–16. För Ärlas del blev det fyra vinnare: Elin Lönnqvist vann D11–12, Hedvig El Hayek D9–10, Alexander Helmin H13–14 och Oskar Helmin H9–10.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

HällbybrunnSkidorSkidsportSport
Relaterat