Ett vanligt årsmöte för City brukar locka ett 20-tal personer, att det röde sig om ett speciellt årsmöte på tisdagskvällen stod klart redan innan det startade. Kön ringlade sig lång in till klubbstugan på Årby och när mötet inleddes var lokalen fullpackad.
– Det var mer folk här en det brukar vara på vallen, konstaterade Citys ordförande Per Liljeroos skämtsamt efter mötet.
De som kom till mötet med tron om att det planerade samarbetet mellan City och AFC United skulle ristas i sten eller blåsas av helt blev dock snart varse att så inte skulle bli fallet.
Mötets två stora punkter handlade istället om att medlemmarna skulle ge styrelsen mandat att fortsätta arbetet med att utforma ramarna för ett samarbete samt att ge klartecken för ett namnbyte till Eskilstuna City AFC – om samarbetet slutgiltigt blir av.
– Det är så här vi måste göra, alla måste få göra sin röst hörd innan vi tar besluten och vi i styrelsen måste vara proffsiga och ta till oss det medlemmarna tycker, säger Per Liljeroos.
Styrelsen, med Per Liljeroos och Robert Celsing, vice ordförande, i spetsen, gick kort igenom vad som hittills har skett kring den planerade satsningen tillsammans med Solnaklubben. De beskrev bland annat att den totala ungdomsverksamheten ska ligga under City och att elitverksamheten ska ligga under AFC, att spelare ska kunna gå mellan klubbarna tack vare ett samarbetsavtal och att ränderna inte kommer att gå ur City.
– Det har vi sagt hela tiden, ränderna får inte försvinna, säger Per Liljeroos.
Tanken är att City kommer att behålla sina blåvita ränder i hemmaställen och få ett orange bortaställ. För AFC blir det omvänt.
Många tog tillfället i akt och sa sitt under mötet innan besluten togs i de två stora frågorna. En del uttryckte på olika sätt farhågor kring vad som ska hända med City som klubb medan andra hyllade det planerade samarbetet.
– Jag tror att medlemmarna förstår vad vi håller på med, att det inte är något hokuspokus. Vi försöker lyfta fotbollen i Eskilstuna och ta tag i City som förening, säger Per Liljeroos.
När frågan om styrelsen ska få mandat att fortsätta arbete med planerna kring ett samarbete med AFC kom, efter en timme av diskussioner, blev svaret ett rungade ja. Proceduren upprepade sig när frågan om namnbytet kom.
– Nu kan vi börja med planeringen inför kommande år, hur samarbetet ska se ut med tankar och visioner om framför allt ungdomsverksamheten, säger Per Liljeroos.
– Vi ska göra ett samarbetsavtal, det hade vi gjort oavsett, och det ska vara klart senast den 13 september. Därefter kommer vi att omgående kalla till ett nytt möte, fortsätter ordföranden.
Om samarbetet röstas igenom är målet att Eskilstuna City AFC ska bli Mälardalens ledande fotbollsklubb när det gäller fostran och utveckling av spelare och ledare. Men när Per Liljeroos under mötet fick frågan om det är realistiskt att sikta på Europaspel med 50 procent egenproducerade spelade, något han tidigare sagt, backade han och menade att "det är sådant man slänger ur sig". Efter mötet svängde han dock tillbaka en smula igen.
– Man måste ha visioner, utan visioner kommer man igenstans, säger ordföranden.
Citys spelande sportchef Victor Sundberg var med på mötet och tog till orda ett par gånger. Han ser både styrkor och faror i det planerade samarbetet.
– Det finns risker i ett sådant här projekt, men vi kan nog lära oss mycket av varandra, säger Victor Sundberg.
Vilka risker tänker du på?
– Att det blir ett tvåårsprojekt som sedan faller. Men blir bägge parter nöja så tror jag på det.
– Det var viktigt med ett möte så att folk fick mer information. Det här handlar inte bara om ett seniorlag med värvade spelare, det här skulle kunna betyda mycket för hela föreningen. AFC United har en bättre organisation än oss som vi kan dra nytta av och de har bra tankar kring ungdomssidan som är viktigast för mig, fortsätter Victor Sundberg.
Medlemmen Anton Lindqvist skrev ett långt debattinlägg i Eskilstuna-Kuriren i måndags där han listade sju anledningar till att Citys medlemmar ska stoppa samarbetet med AFC United. Han var trots allt relativt nöjd med mötets utfall.
– Det var inte oväntat, men det är bra att det blir ännu ett årsmöte. Det här var ett slags gult ljus, nu får vi se vad nästa möte säger, konstaterar Anton Lindqvist.
Fick mötet dig att svänga i din åsikt?
– Nej, jag tror att det är skadligt för svensk fotboll om en klubb kan flytta tolv mil för att skaffa sig framgång på kort sikt. Om fler lag anammar det kan alla allsvenska lag i framtiden hypotetiskt sett spela i Stockholm, Göteborg och Malmö. Om samarbetet röstas igenom blir det en skam för svensk fotboll, säger Anton Lindqvist.