Trots smärtor i handen visade Lindgren sin klass. Efter att ha kommit tvåa bakom Jason Doyle i det första heatet hade han rejält ont. Trots det körde han in tre raka treor och såg till att hemmalaget ”bara” låg under med 37–41 inför de två nomineringsheaten.

– Det var jävlaranamma, säger Lindgren om sina styrningar och fortsätter:

– Jag har stora problem med handen.

Artikelbild

I det 15:e heatet föll han i utgången av första sväng och blev utesluten. Sedan kunde fullpoängaren Jason Doyle och Robert Lambert ta en femetta och skaffa Rospiggarna ett gyllene läge att nå finalen.

– Jag missade starten och Doyle visste att jag var där. Sedan hade jag ingenstans att ta vägen. Jag försökte slå av men körde in i bakhjulet på honom.

Lindgrens krasch var på något sätt signifikativt för Smedernas insats den här kvällen. En skitstrulig kväll på ren svenska.

Matchen blev kraftigt försenad på grund av regnet som föll över Eskilstuna. 20.57 startade det första heatet i stället för 19.00.

Artikelbild

Ett heroiskt jobb av funktionärerna gjorde att banan blev körduglig.

– Helt okej med tanke på förutsättningarna men givetvis var den inte enkel att åka på, säger Lindgren.

Artikelbild

Inledningen blev jämn med 9–9 efter tre heat. Rospiggarna kopplade ett litet grepp därefter innan hemmalaget utjämnade till 21-21.

När Fredrik Lindgren, efter en lysande insats, vann heat sju var det första gången för kvällen som en smed korsade mållinjen som etta.

Artikelbild

Niels-Kristian Iversen ledde det nionde heatet när han föll på det näst sista varvet. Domaren frös heatet och 1–5 där var inte vad hemmalaget räknat med.

I tionde var det dags för Lindgren igen. Tillsammans med Pontus Aspgren fixade han en fyrtvåa och fortsatt liv i matchen.

Artikelbild

I tolfte heatet fick Mikkel Michelsen ett kast i ledning och Smederna fick bara 3–3. I det 13:e såg det länge ut att bli en efterlängtad femetta men i sista kurvan smet Robert Lambert förbi Niels-Kristian Iversen och krossade den.

Samma sak hände i det 14:e heatet. Iversen tappade sin andraplats precis innan mållinjen då Max Fricke smet förbi.

Artikelbild

Smederna var bara först över mållinjen i tre heat totalt. Alla vinster togs av Lindgren. Men bara tre treor på hemmaplan är förstås långt ifrån okej.

– Det är omöjligt att vinna en match om man inte vinner heat. Sedan slarvade vi bort en del poäng. När vi har lägen blir vi omåkta, säger Fredrik Lindgren.

Artikelbild

– Vi hade inte samma reaktion som Rospiggarna från start.

2 422 åskådare var på plats – trots allt. Men Smederna missade en del publikintäkter.

Artikelbild

– Uppskattningsvis 300 000 kronor, säger klubbchefen Håkan Ringkvist.

Den kylslagna kvällen blev ingen värmehöjare för Smederna som nu måste vinna med mer än tolv poäng i Hallstavik nästa tisdag då returen körs. Annars förblir drömmen om ett nytt guld bara en dröm.