Under hela VM har det kroatiska landslagets matcher visats i den Kroatiska föreningens klubblokal i centrala Eskilstuna. Till finalen var det proppat med folk i lokalen där många bar schackrutiga kläder.

– Jag är med i styrelsen och vi är runt 250 medlemmar men nu är många på semester. Det finns kroatiska föreningar i landet som i Malmö och Göteborg men vi är den starkaste så här högt upp i landet. Allt är ideellt här och så länge vi tycker det är roligt kör vi. Vid sådana här grejer kommer medlemmar och vänner till oss medlemmar. Jag vet inte hur många vi blev men det var fullt, säger Irena Rogic.

Uppladdningen började drygt två timmar innan och under finalens gång var det nästan lika varmt inomhus som utomhus. Kroaterna fick uppleva en dramatisk final och besvikelse efter den franska straffen som innebar 2–1.

Artikelbild

Närmare än till en reducering kom aldrig Kroatien som förlorade sin första VM-final.

– Jag sprang runt väldigt mycket och tyckte vi var bättre i början. Så det var synd att de fick den där straffen vid 1–1, men så är det. Vi har tre medlemmar som varit på plats vid finalen som de åkte till. Jag tror att de köpte biljetter på plats, säger Irena Rogic.

Kroatiska föreningen firar 40 år under 2018 och Rogic har varit med sedan starten 1978 när hon bara var tio år.

– Vi är jättestolta över den. Även om vi är jätteförsvenskade för vi våra kroatiska traditioner vidare och då ingår sporten. Vi har kollat kroatiska matcher och även de svenska. Först hängde vi bara och sedan har vi grillat cevapčići, ätit mat och samlats, säger hon.

Vad sker nu under kvällen?

– Vi ska försöka fira silvret så gott det går. Festen kom kanske av sig lite men vi ska nog kunna fira ändå. När landslaget på måndagen kommer hem lär man fatta hur stort det är att lilla Kroatien tagit ett silver.