Det har gått snabbt för ponnyryttaren Ebba Odén som bor i Kvicksund. Med den 18 år gamla ponnyn Extrem blev hon först uttagen till B-landslaget i våras och gjorde sedan sina två första internationella starter – i Danmark och i Norge. Och det med bra resultat. Ekipaget vann till exempel lagprogramsklassen i norska Kristiansand och kom tvåa i küren dagen efter.

Men att hon därför skulle plockas upp till A-landslaget trodde hon aldrig.

– Nej, jag hade ju inte ens räknat med att få tävla internationellt i år, säger hon med ett skratt.

Vad beror det på att det gått så bra?

– Jag har hittat ett sätt att rida som passar honom. Och vi har verkligen roligt tillsammans, speciellt på tävlingarna.

Uttagningen till den nästhögsta gruppen – det finns en spetsgrupp också med tre ryttare – betyder att tävlingsplaneringen för nästa år har ändrats om.

– Jag kommer att rida observationstävlingarna i Sverige och göra fler tävlingar internationellt, säger Ebba som sedan länge har en del sponsorer som backar upp henne.

– Det är något som kommit naturligt, det jobbet. Jag har sett hur mina kompisar jobbat så jag har gjort likadant. Ibland har jag själv tagit kontakt, andra gånger har företag kontaktat mig.

Eftersom Saab har gått in och sponsrat även ponnylandslaget nästa säsong så får Ebba även åka på förbundsträningar med landslagsledningen.

Vad ska ni träna extra på nu i vinter du och Extrem?

– Detaljer i programmet men även se till att se till självbärigheten och styrkan. Extrem måste bli starkare.