Säsongen 2006–2007 var senast Guif hamnade utanför topp åtta. Den säsongens elfteplats innebar att laget dessutom tvingades kvala sig kvar mot Västerås.

Den efterföljande säsongen tog en viss Kristján Andrésson över tränarjobbet i klubben. Med honom vid rodret slutade Guif åtta och tog sig till slutspel, en bedrift som man lyckats upprepa sedan dess. Fram tills nu.

För när Lugi besegrade Karlskrona i söndags försvann den lilla chans till slutspel som trots allt fanns kvar. Guif får inte spela vidare efter grundserien (förutsatt att laget undviker nedflyttningskval) och missar därmed slutspel för första gången på elva år.

Artikelbild

– Det är såklart jättetråkigt. Vi hade definitivt en högre målsättning än niondeplatsen, men det är bara att acceptera läget och köra vidare, säger Andreas Adolfsson i Guifs sportråd.

Senast Guif slogs om SM-guldet var 2011 då det blev finalförlust mot Sävehof. Säsongen därpå vann laget grundserien men fick respass i semifinalen mot Kristianstad.

2014 vann laget grundserien på nytt men missade även då finalen när Alingsås blev för svårt i semifinalen.

De senaste tre säsongerna har det blivit tre kvartsfinalsförluster. Två mot Kristianstad och en mot Alingsås.

Enligt Adolfsson har årets slutspelsmiss dock ingen större påverkan på ekonomin.

– Det blir ju såklart ett litet tapp i publikintäkter men vi har inte budgeterat för slutspel, varken under de senaste säsongerna eller nu. Det har bara varit en positiv bonus.

Blir det en satsning för att studsa tillbaka nästa säsong?

– Självklart är vår ambition att nå slutspel kommande säsong. Vi för dialog med ett antal nya spelare inför nästa spelår.

Hur många handlar det om?

– Det vill jag inte kommentera just nu.

En spelare som bekräftar en förhandling med klubben är lagets skyttekung Fredrik Gustavsson.

– Jag för en diskussion om förlängning med Guif just nu men ingenting är klart än, säger Gustavsson.

Finns det några andra klubbar inblandade för din del?

– Några kanske... men det är som jag har sagt till Guif, att jag ser väldigt positivt på att stanna här. Men vi får se vad som händer.

Sedan tidigare är det klart att Daniel Ekman (HK Malmö), Emil Andersson (klubb ej klar), Mathias Tholin (slutar) och Adam Krantz (klubb ej klar) lämnar Guif efter säsongen.

Herdeiro Lucau, Robin Andersson Dickfors, Marcus Ekman, Eric Johansson, Simon Sonesten och Rickard Åkerman är alla klara för en till säsong med Eskilstunalaget.