Innan kvalmatcherna mot Boden var det redan klart att tränarduon Robert Matt och Mikael Löfstedt Johansson skulle ge plats åt Helena Lindblom och Allan Delac.

Helena Lindblom (tidigare Johansson) är en känt namn inom handbollskretsar och har 84 A-landskamper och ett SM-guld på sitt cv. Dessutom blev hon utsedd till årets spelare 1991 och har sedan dess 18 säsonger bakom sig som tränare för olika lag. Senast hade hon hand om VästeråsIrstas utvecklingslag.

Dessa meriter lär bli ytterst värdefulla när Guif i september tar upp jakten på en SHE-plats.

Artikelbild

| Kvar i laget finns spelmotorn Mia Lagumdzija som skrev på nytt kontrakt för en dryg månad sedan.

Guif gör det dessvärre utan Sofia Tenglin och Allsvenskans skyttedrottning Josefin Johansson, som båda lämnat laget för spel i SHE-klubben GT Söder.

– Det var tunga avbräck men de meddelade tidigt att de med största sannolikhet ville vidare, säger Helena som i samma veva berättar att de har något nytt på gång.

– Vi har en spelare av förhoppningsvis hög klass som ska provträna med oss inom kort. Plus att vi ska ha en till vänsternia så att vi har tre på den positionen men egentligen tittar vi på både vänster- och mittnia. Så tanken är att vi ska ha sju spelare på nio meter, säger Guiftränaren och fortsätter:

– Positionen vänsternia har vi faktiskt fått jobba ganska hårt med och många kan tycka att det är en enkel positon att tillsätta men många spelare är kontrakterade. Så det är inte helt enkelt.

Artikelbild

| Caroline Karlsson gör sin tionde säsong i Guif.

Under de tre inledande veckorna har det mest handlat om en del gym- och löptester. Truppen har även haft en del individuella fyspass och börjat med handbollspassen så smått.

Guif gjorde även tidigt klart med flera nya spelare i form av Önnereds försvarskugge Cajsa Forsberg, som är lillasyster till nyblivna SM-guldvinnaren Johanna i Sävehof.

Artikelbild

Emma Jarmteg har hämtats in från Sävehofs utvecklingslag och från VästeråsIrsta har Helena Lindholm tagit med sig kantspelarna Liza Burnelius och Malin Bergkvist.

– Högersexan Malin är den, av de två, som fått speltid i A-laget i SHE men där konkurrerade hon med tre andra på samma position. Båda två är snabba och riktiga krutpaket som vi kommer att ha stor nytta av, säger Helena.

Kommande säsong får även målvakterna Amanda Ingvarsson och Emina Jonasson konkurrens av Josefin Holst, som senast kommer från spel i Skuru.

– Hon är ännu inte tillbaka fullt i träningen efter en knäoperation men räknar med att vara tillbaka helt efter sommaren, säger Guiftränaren.

Lägg därtill den eftertraktade 17-åriga Gökstentalangen Sofia Delac som jagades av alla SHE-klubbar. Högernian valde istället att skriva på för Guif.

– Vi är jätteglada för det. Men hon har också precis kommit tillbaka efter en korsbandsskada och kör inte fullt ännu men är med på fys och lite försvarsspel.

– Jag tycker det ser bra ut. Vi har några nya spelare och några har inte kommit på plats ännu men de flesta är här. Det viktiga sedan är att få ihop gruppen och att vi lär känna varandra, säger Lindblom som inte är sen med att meddela målsättning för säsongen 2019/20.

– En tydlig målsättning är precis som förra året att gå upp i SHE men det blir en tuff utmaning för vi kommer inte vara de enda som har den målsättningen. Men klubben har lärt sig genom åren att det inte är så lätt att gå upp via kval, så det bästa är att vinna serien.

En av anledningarna till att Guif missat att ta klivet upp till SHE har handlat om en för tunn trupp anser Lindblom.

– Tidigare har laget har gått runt på för få spelare och det håller inte – nu har vi två, tre på varje position. Sedan är det ingen nyhet men blir man inte uttagen i Guif, så spelar man i Göksten. Vi har ett bra samarbete med dem och någon av oss ledare kommer alltid vara på deras matcher så spelarna har chans att visa upp sig.

Och en tydlig skillnad från förra året ska Guif-publiken märka när det gäller sättet att spela.

– Det vi kommer att jobba mer med är fart. Snabba omställningar och att vara aggressiva, framförallt bakåt. Det är väl det som vi inte sett riktigt innan i Guif. Det ska vara roligt att spela och det ska vara roligt att se oss spela, säger Guiftränaren innan hon och kollegan Delac sätter igång med träningspasset.