Guif vann rysare efter sen straffdramatik

Guif tog sin första seger för säsongen, 20-19 borta mot Nacka. Detta efter Josefin Holst räddat en straff när tiden tickat ut.

Mia Lagumdzijas Guif tog under lördagseftermiddagen sin första seger den här säsongen. Mia gjorde fem mål. (arkivbild)

Handboll2019-10-19 15:47

Det blev ett högdramatiskt slut när Guifs damer tog en efterlängtad vinst i Damallsvenskan. Med bara sex sekunder kvar och bortaledning, 20–19, fick hemmalaget en straff. Josefin Holst, som startade i Guifs mål men ersattes av Amanda Ingvarsson en bit in på den andra halvleken,  hoppade åter in mellan stolparna. Det blev stor succé. Holst räddade Sofia Karlsson straff i stolpen när tiden var slut och vilt jubel utbröt.

– Synd om tjejen som fick ta den men vi blev överlyckliga, säger Guiftränaren Helena Lindblom och fortsätter:

– Det var en väldigt skön seger som vi verkligen kämpade för. Det var både glädje och lättnad efteråt.

Matchen blev en ganska jämn historia där Guif skaffade sig bra lägen att avgöra.

Efter drygt 19 minuter gjorde hemmalaget 7–6. Men sedan drog gästerna ifrån. Fem raka bortamål och en hållen nolla i nästan nio minuter gjorde att ställningen blev 7–11. I paus ledde Eskilstunalaget med 12–9. I början av andra halvlek såg Sofia Delac och Mia Lagumdzija, med var sitt mål, till att Guifs ledning blev 14–9. Men då vaknade Nacka som gjorde fyra raka mål och knappade in till 13–15. En stund senare var det utjämnat, 15–15. Lagen följdes åt till 17–17 innan Guif gjorde ett miniryck fram till 17–19. Joline Jakobsson fixade det nittonde målet när klockan stod på 51.47. Sofia Delac utökade till 17– 20 med tre minuter och en sekund kvar.

Klart? Icke.

Inom loppet av 34 sekunder satte hemmalaget både 18–20 och 19–20 med lite mer än två minuter kvar. Resten vet ni.

– Vi hade chansen att stänga matchen några gånger. Jag vet inte om vi blev rädda om ledningen men vi spelade "safe" med för dålig fart och för dåliga satsningar, säger Lindblom.

Segern innebär att Guif har tre poäng efter fyra omgångar.

– Det var skönt, det behövde vi. Jag hoppas det här var vändningen, att vi är tillbaka där vi ska vara och att det bara blir bättre.

I lördagens vinst var alla spelare delaktiga och gjorde det bra.

– Det var en lagseger, säger Helena Lindblom.

Guif startade matchen med 5-1-försvar men gick ner på 6-0 i mitten av andra halvlek. I samma veva kom alltså Ingvarsson in i stället för Holst i målet.

– Det kändes som ett bra byte även om vi inte fick så många räddningar i dag, säger Lindblom.

Guifs mål gjordes av Sofia Delac 7, Mia Lagumdzija 5, Emma Mathisen 3, Anna Larsson 2, Liza Burnelius, Cajsa Forsberg och Joline Jakobsson.