• Att hoppa är en ganska vanlig företeelse i mountainbike. Det är något som Gustaf Gisslander gillar, liksom tekniska och långa banor. Foto:
  • När Gustaf blickar in i framtiden hoppas han på kontrakt med ett proffsstall och en internationell cykelkarriär. Foto:
1/

Gustaf Gisslander hoppas följa i idolen Idas hjulspår

Cykel
annons

En kort stund i somras ville Gustaf Gisslander lägga av med mountainbike.

Men den känslan gick snabbt över och genom träning sex dagar i veckan hoppas han nå långt inom sin sport, precis som förra klubbkompisen Ida Jansson.

— Jag gillar långa banor och är ganska teknisk, säger 12-årige Gustaf från Eskilstuna.

Hela familjen håller på med cykel, även farfar som är med när vi träffar Gustaf i Vilsta för intervju och bildtagning. Han tar sig med lätthet uppför en brant, slingrig stig för att vi ska få häftiga actionbilder.

— Jag började träna när jag var 8 år och det berodde på att en tjej i min klass höll på med cykling. Det verkade kul.

Han kör landsvägslopp också men föredrar mountainbike numera. Bland annat för att det är många fler som tränar det. Men allt har inte gått enligt planerna i år.

— Nej, det har inte varit min bästa säsong. Jag har haft en del problem med cykeln. Jag har 20 växlar på den här men vill ha en med bara elva. Det är en fördel om man har en lättare cykel, förklarar han.

Det var också tekniska problem som gjorde att han den där dagen i somras funderade på att lägga av.

— Jag hade kört upp mig väldigt många placeringar i ett USM-lopp när kedjan hoppade av. Då blev jag rätt förbannad.

Men ilskan gick över och även om han själv inte är helt nöjd går det ändå rätt bra 2017. Till exempel har Gustaf nästan hundraprocentigt säkrat totalsegern i Västmanland Cup för fjärde gången inför den sista deltävlingen till helgen.

Vilket är ditt allra bästa lopp så här långt i karriären?

— Det var i Gävles ungdomscup när jag slutade femma av 50 deltagare.

Tidigare klubbkompisen Ida Jansson (Gustaf har tränat med henne förut) och slovaken Peter Sagan är förebilderna för killen som blivit åtta i Cykelvasan i år och varit snabbast i sin ålder i USM några gånger men missat medalj för att även äldre ingått i samma tävlingsklass då.

Vad siktar du på i framtiden, Gustaf?

— Att bli så bra att jag får kontrakt med stallet Serneke Allebike och så vill jag tävla internationellt.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

CykelSport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka