Det var i danska Ålborg som EM för kadetter, juniorer och U21 gick av stapel i fredags förra veckan. På plats fanns Eskilstunaklubben Gojukai Karate Do:s Khai Truong, som redan under senior-VM i höstas skördade framgångar då han tog sig till kvartsfinal.

– Ända sedan dess har jag känt mig i bra form. Tidigare hade jag kata-medaljer från SM och NM men saknade pallplatser i EM och VM, säger Khai.

I den första rundan hamnade 20-åringen i samma grupp som Island, England, Nederländerna, Skottland, Danmark, Kroatien och Portugal. Det slutade med att han vann gruppen, en hel poäng före tvåan Danmark.

– Jag fick en bra lottning i första rundan och kunde köra en ganska enkel kata och gå vidare.

I nästa gruppspelsomgång ställdes svensken mot bland annat storfavoriterna Azerbajdzjan och Turkiet.

– Där körde jag en svårare kata och lyckades knipa andraplatsen i gruppen bakom Azerbajdzjan. Jag slog Turkiet vilket var riktigt skönt, med tanke på deras tidigare karateframgångar.

Andraplatsen innebar bronsmatch för Khai som där ställdes mot en annan storfavorit, Spanien.

– Jag körde en svårare kata och lyckades sätta den bra. Det blev riktigt jämnt och jag vann till slut med en marginal på 0,4. Jag blev nästan lite chockad till en början, det var min första medaljmatch i ett stort internationellt mästerskap. Jag har jagat denna medalj länge.

Bronset innebär att Khai nu är den första svenske EM-medaljören i herrkata på nästan 30 år.

– Det känns riktigt bra och det är nästa steg i karriären. Samtidigt kände jag lite besvikelse över att ha missat finalen. Jag var glad i stunden över bronset, men det är också bra att aldrig vara helt nöjd och se framåt, avslutar Khai.