Efter segern mot Rumänien är Sverige kvar i kampen om en semifinal i handbolls-VM i japanska Kumamoto, men det krävs ändå en del för att det ska gå vägen när mellanrundan avslutas på onsdagen.

Inför den sista omgången har Spanien med sina sju poäng ett grepp om den andra semifinalplatsen i mellanrundans grupp 2 efter obesegrade Ryssland på åtta poäng. Sverige har fem poäng och ska Sverige gå förbi spanjorskorna gäller följande:

+ Svensk seger mot Montenegro (fyra poäng) i onsdagens sista match.

+ Spanien måste förlora gruppfinalen mot Ryssland – och helst med stora siffror.

+ Sverige måste hämta in sex plusmål.

Målskillnad

Om allt faller in går Sverige förbi Spanien i kraft av bättre total målskillnad i mellanrundan.

Pressen att vinna fick Sverige leva med redan mot Rumänien – detta eftersom Spanien slagit värdnationen Japan någon timme tidigare.

Mot rumänskorna, som inte hade chans att nå semifinal, skulle segern helst bli stor med tanke på målskillnaden – Sverige var 18 mål efter Spanien inför matchen – och allt gick enligt plan för Blågult.

Vi gick in med inställningen att varje mål var jätteviktigt och det var det vi jobbade med, säger Olivia Mellegård i TV6.

Tidigt var ledningen uppe i 4–0 och även om det var kvitterat (6–6) efter en dryg kvart ryckte Sverige ifrån till en femmålsledning i paus (14–9).

"Nöjd"

Tidigare under VM har Sverige haft svårt att få igång kantspelarna – Nathalie Hagman undantagen – men mot Rumänien satte vänstersexan Olivia Mellegård fem mål under den första akten.

Jag är nöjd med hela laget, vi trycker på dem och får till försvarsspelet, säger Mellegård.

Även om Rumänien kom något närmare då och då under den andra halvleken kunde Sverige utöka sin ledning undan för undan. Sverige avslutade med fem raka viktiga mål och den svenska storsegern skrevs till hela 34–22.

Förbundskapten Henrik Signell var också nöjd och kallade lagets prestation för den bästa hittills i mästerskapet.

Det är en topprestation. Vi är strukturerade, håller oss till det vi ska. De försöker med allt möjligt, men vi hanterar egentligen allt och vi är väldigt distinkta i allt vi gör, säger han i TV6.