Adlertegs stora mål den här säsongen var, precis som för många andra idrottare, OS i Tokyo. När spelen nu flyttats till nästa sommar ändras planeringen.

– Jag hade väl haft det på känn, framförallt de senaste dagarna. Men in i det sista ville jag inte tänka bort OS. Det känns mest konstigt nu och det kommer nog att ta ett tag att vänja sig vid tanken på att det inte blir något. Det är en såpas seriös satsning med all planering, säger Jonna Adlerteg och fortsätter:

– Jag är inte ledsen eller besviken. Vi har ett globalt nödläge och behöver ta det på allvar, då kommer idrotten i andra hand och jag är glad att de skjuter på det i stället för att ställa in bara. Jag har ingen känsla av att det är synd om mig. Många andra lider mycket mer av den här situationen med corona än vad jag gör.

Jonna hade kvalat sig till möjligheten att bli uttagen till OS genom sin prestation på VM förra året. Ett slutgiltigt beslut skulle ha fattats av SOK nu under våren.  Nu fortsätter hon satsningen.

– Målet är inte inställt, bara framskjutet. Det går bra på träningarna och jag känner mig bra både fysiskt och mentalt.

– Jag tror inte det här påverkar min vardag. Jag ska fortsätta träna på och vill fullfölja terminen. Jag tror ändå att den här säsongen kan ge något mot OS nästa år. I stället för att lägga sig ner är det bättre att använda tiden så att det känns meningsfullt. Jag har gjort många satsningar redan så det är bara att göra en till. Jag vet ju hur man gör numera, säger Jonna och skrattar.

Hon tackar även sin klubb.

– Jag är jätteglad för att Eskilstuna Gymnastikförening fortsätter att hålla uppe sin verksamhet så att jag kan hålla igång. De följer ju rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten går ut med.

Adlertegs tränare, Sebastian Melander, förstår beslutet om OS och tycker det är klokt. 

– En fyraårig satsning mot Tokyo blir istället en femårig satsning där vi ska följa utvecklingen den närmsta tiden och därefter lägga upp en ny plan mot 2021. Genom mina år som elittränare har jag stött på många olika utmaningar vilket har gett erfarenhet att vända negativt till positivt och jag är övertygad om att även Jonna kommer anta den här utmaningen på bästa sätt, säger han i ett pressmedelande.