Fotbollssäsongen 2019 närmar sig och flera av de lokala lagen är i startgroparna av försäsongen. I division 3 södra Svealand väntar en riktig derbysäsong där Eskilstuna City, IFK Eskilstuna och Syrianska gör upp.

Vi tog tempen på de tre Eskilstunalagen som samtliga siktar mot höga placeringar den kommande säsongen.

Syrianska Eskilstuna

Artikelbild

2018: Slutade femma under sin första säsong i trean.

Bäste målskytt 2018: Sasa Plavsic, 15.

Målsättning 2019: Topp två.

In: Mattias Alias (IK Viljan), Antonius Alias (do), Carl Fosshagen (Eskilstuna City) och Simon Larsson Roos (Triangeln).

Artikelbild

Emil Fritzell har dragits med en del skadeproblem de senaste två säsongerna men verkar nu vara på väg tillbaka till Eskilstunafotbollen. Vart han hamnar återstår dock att se.

Ut: –

Tränare: Sami Hanna.

Hur är känslan inför den kommande säsongen?

– Den är väldigt bra. Vi har haft uppehåll sedan mitten av december och kör i gång med lite hårdare träning på måndag.

Hur är läget i truppen?

– Vi har behållit i stort sätt hela truppen från förra säsongen och har fortsatt en bra mix av unga och mer rutinerade. Vi har fått in fyra nyförvärv hittills. De passar in bra i vårt lag och kommer tillföra mycket. Sedan för vi just nu förhandlingar med ytterligare två etablerade spelare.

Låter spännande. Kan du utveckla?

– Nej, vi har valt att inte gå ut med namnen än så länge.

Vad har ni för målsättning kommande säsong?

– Vi ska placera oss bättre än förra året som var vårt första i division 3. Inför den här säsongen har både vi ledare och spelarna bättre koll på vad som krävs för att prestera.

Låter som om ni siktar ganska högt?

– Vi vill sluta topp två. Förra säsongen var vi bättre än alla lag i de flesta matcherna, men höll inte i 90 minuter. I år ska vi orka hela vägen.

Vad ser du fram emot mest?

– Att bygga vidare kring våra unga spelare och se dem utvecklas. Till skillnad från många andra väljer vi att satsa på egna talanger som slussas in i a-laget. Det finns en hel del talang hos våra unga killar.

Tre Eskilstunaderbyn. Tankar inför det?

– Jag lägger personligen inte så mycket fokus på dem faktiskt. Det spelas 18 matcher till och skulle jag vinna de 18 och förlora alla derbymatcher är jag nöjd ändå. Men det är såklart roligt för staden och fotbollsfolket. Även spelarna tror jag taggar till lite extra till de matcherna.

Vilken typ av fotboll kan vi förvänta oss av er 2019?

– Vi gillar att rulla boll och spela varierat. Sedan gäller det att kunna anpassa spelmodell efter motståndare också.

IFK Eskilstuna

2018: Slutade trea i division 3 Västra Svealand, en poäng efter kvalplatsen.

Bäste målskytt 2018: Sebastian Nygårds, 25.

Målsättning 2019: Avancemang till division 2.

In: Lucas Holm (IK VIljan), Sebastian Gustavsson (do), Mattias Andreasson (klubblös), Mohammed Wahap (Eskilstuna City).

Ut: Rasmus Mellqvist (Triangeln), Filip Lundevall (do), Fredrik Danielsson (BK Sport), Abdisamad Dahir Hussein (Primavera), Antonio Rodriguez (do).

Tränare: Andreas Fröjdfeldt.

Hur är känslan inför den kommande säsongen?

– Vi drar i gång på måndag och känslan är väldigt bra.

Hur är läget i truppen?

– Vi har stommen klar inför den kommande säsongen och är snart i mål med hela truppen. Ett par spelare till ska in i laget, ännu inte klart vilka.

Det har ryktats om Emil Fritzell?

– Ja, det har sagts att han är klar för oss vilket inte stämmer alls. Självklart är vi intresserade av Emil och han känner många i IFK. Men det är ett beslut som han själv måste ta.

Vad har ni för målsättning den kommande säsongen?

– Vi har ingenting att gömma oss bakom och det var en jättestor besvikelse att inte nå topp två förra året, framför allt efter den starka hösten vi gjorde. Vi ska gå upp, så är det bara. Jag struntar fullständigt i hur vi gör det, bara vi löser avancemang. Sedan är det omöjligt att påverka de andra lagen och deras spel, men vi ska spela division 2-fotboll 2020. Så är det bara.

Låter som ni satsar riktigt högt?

– Ja, jag tippar oss som etta i serien.

Vad ser du fram emot mest under säsongen?

– Att vinna fotbollsmatcher framför allt. Utöver det är det svårt att blunda för ett par derbyn som är ganska hypade.

Ja, vad tänker du inför de kommande stadsderbyna?

– Självklart är det kul för staden och det är tre lag med ganska olika profil och spelsätt. Men det är 18 matcher utöver dem så det gäller att hålla fokus under hela säsongen.

Vilken typ av fotboll kan vi förvänta oss av er 2019?

– Som vanligt en sevärd fotboll med mycket skapade målchanser genom eget spel. Sedan får vi se exakt hur vi ställer upp, det finns lite olika scenarion beroende på vilka spelare som tillkommer.

Eskilstuna City

2018: Slutade sist i division 2 Södra Svealand. Degradering till division 3.

Bäste målskytt 2018: Justin Salmon, 9.

Målsättning 2019: Topp tre.

In: Patrick Mulyanti (Bullermyren IK), Filip Frid (Hille IF) , Ayoub Abassi (Stallarholmens SK), Alexander Cleverdal (do), Anton Nilsson (do), Wurry Ceesay (Hälleforsnäs), Abozar Shirzai (do) Filip Baters (Syrianska Eskilstuna), Antonius Acar (do), Isa Alwandawy (Eskilstuna FC), Filip Wengelin (Ystads IF FF)

Ut: Tom Reilly (okänd), Juma Omar (do), Jack Snelus (do), Justin Salmon (do), Robert Lindahl (do), Oumar Traoré (do).

Tränare: Aziz Halimi.

Hur är känslan inför den kommande säsongen?

– Den är bra. Detta är andra veckan vi tränar och alla killar är hungriga och förväntansfulla.

Hur är läget i truppen?

– Vi har några pusselbitar kvar innan vi är helt nöjda. Vi har tappat ett gäng spelare samtidigt som det har tillkommit många nya som ska slussas in och alla ska lära känna varandra. Det som saknas är två spelare på viktiga positioner, sedan ser jag gärna ett tillskott på två, tre yngre breddspelare.

Vilka viktiga positioner handlar det om?

– Det väljer jag att inte kommentera. Jag tror nämligen vi och övriga klubbar är ute efter samma spelare.

Emil Fritzell?

– Han är fortfarande en City-spelare och det förs en dialog, det är allt jag vill kommentera.

Vad har ni för målsättning 2019?

– Vi vill ju tillbaka till tvåan så snabbt som möjligt och har en bra och utvecklingsbar trupp. Det som saknas är rutinen. Vi vill såklart vinna varje match, men allt handlar om hur vi får ihop det lagmässigt. Det är också oklart vilken nivå serien ligger på. Om man jämför med till exempel IFK så har de en otroligt mer namnkunnig trupp och vi ligger ganska långt efter. Men vi har som uttalad målsättning att ta en topp tre-placering.

Vad ser du fram emot mest under säsongen?

– Att Eskilstuna City ska hitta sin identitet igen, vilken laget har saknat lite under de senaste åren. Sedan ser jag fram emot bra prestationer på planen såklart.

Derbysäsong väntar. Tankar om det?

– Derbyn är i första hand till för publiken och så ska det vara också. För oss är det bara ytterligare en match och det ger inte fler poäng bara för att man vinner ett derby.

Vilken typ av fotboll kan vi förvänta oss av er 2019?

– Jag föredrar alltid en anfallsglad fotboll och det hoppas jag vi kan bjuda på. Samtidigt ska det finnas ett lugn i spelet och det återstår att se hur mycket bollinnehav vi kommer att få. En kontrollerad anfallsfotboll helt enkelt.